SUA vor trimite în Orientul Mijlociu un sistem Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) şi batalioane suplimentare de sisteme de apărare antiaeriană Patriot, a anunţat sâmbătă Pentagonul, ca răspuns la atacurile recente asupra trupelor americane din regiune, transmite Reuters.
Statele Unite au trimis o cantitate semnificativă de putere navală în Orientul Mijlociu în ultimele săptămâni, inclusiv două portavioane, navele lor de sprijin şi aproximativ 2.000 de puşcaşi marini.
Washingtonul este în alertă sporită pentru activitatea grupurilor susţinute de Iran, deoarece tensiunile regionale cresc în timpul războiului Israel-Hamas.
”În urma discuţiilor detaliate cu preşedintele (Joe) Biden cu privire la escaladarea recentă a Iranului şi a forţelor sale proxy din regiunea Orientului Mijlociu, astăzi am dispus o serie de paşi suplimentari pentru a consolida şi mai mult poziţia Departamentului Apărării în regiune”, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin. a spus într-un comunicat.
Austin a spus că plasează forţe suplimentare sub ordine de pregătire pentru desfăşurare, dar nu a spus câte.
Pentagonul a plasat deja aproximativ 2.000 de soldaţi într-o stare de pregătire sporită, pentru cazul în care trebuie să se desfăşoare în regiune.
”Aceşti paşi vor întări eforturile regionale de descurajare, vor spori protecţia forţelor americane din regiune şi vor ajuta la apărarea Israelului”, a adăugat Austin.
Desfăşurările au loc la doi ani după ce administraţia lui Biden a retras sistemele de apărare aeriană din Orientul Mijlociu, invocând o reducere a tensiunilor cu Iranul.
Patriot, considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană din SUA, este, de obicei, insuficient, aliaţii din întreaga lume concurând pentru el.
Sistemul THAAD are un radar puternic. Implementarea de către SUA a sistemului în Coreea de Sud, în 2016, a înfuriat China, care credea că ar putea privi în spaţiul său aerian.
A existat o creştere a atacurilor împotriva forţelor americane din Irak şi Siria de când a izbucnit conflictul dintre Israel şi militanţii Hamas din Gaza.
Săptămâna trecută, o navă de război americană a doborât peste o duzină de drone şi patru rachete de croazieră lansate de houthii susţinuţi de Iran din Yemen.
Israelul şi-a început ”asediul total” al Gazei după ce un atac transfrontalier din 7 octombrie asupra sudului Israelului, de către militanţii mişcării islamiste, a ucis 1.400 de persoane, în principal civili, într-un şoc care a traumatizat Israelul.
Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat sâmbătă că atacurile aeriene şi cu rachete ale Israelului au ucis cel puţin 4.385 de palestinieni, inclusiv sute de copii, mai mult de un milion dintre cele 2,3 milioane de persoane ale teritoriului mic fiind strămutate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.