Scurgerea de documente clasificate ale Departamentului american al Apărării reprezintă un risc "foarte grav" pentru securitatea naţională, a declarat luni Pentagonul, potrivit BBC şi AFP.
Documentele - compliaţii ale informaţiilor obţinute de spionajul american, destinate unor oficiali de rang înalt - includ informaţii sensibile cu privire la războiul din Ucraina, precum şi despre China şi aliaţii SUA.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Fotografiate, documentele - dintre care unele este posibil să fi fost modificate înainte de a fi publicate - au apărut pentru prima dată pe platforme online precum Twitter, 4chan şi Telegram, precum şi pe un server Discord pentru jocul video Minecraft.
Luni, vorbind cu reporterii, un oficial de rang înalt al Pentagonului a declarat că documentele reprezintă "un risc foarte grav pentru securitatea naţională şi au potenţialul de a răspândi dezinformări".
"Încă investigăm cum s-a întâmplat acest lucru, precum şi amploarea problemei", a declarat Chris Meagher, asistent pentru afaceri publice al secretarului apărării.
Consecinţele acestor scurgeri de informaţii ar putea fi semnificative, chiar mortale pentru sursele de informaţii americane. "Dezvăluirea de informaţii clasificate şi sensibile nu numai că poate avea consecinţe enorme pentru securitatea noastră naţională, dar poate duce şi la moartea unor oameni", a avertizat Chris Meagher.
Este părerea împărtăşită şi de cel mai important democrat din comisia de informaţii a Camerei Reprezentanţilor din SUA. "Nu va fi greu pentru ruşi să taie căile de colectare a informaţiilor, care ar fi putut salva vieţi în fiecare zi", a declarat luni reprezentantul Jim Himes, citat de CNN. "Orice lucru care indică surse şi metode comportă riscul foarte real ca acele surse şi metode să dispară", a spus Himes. "Iar asta poate însemna că oamenii sunt ucişi, poate însemna că tehnologiile sunt oprite. Iar asta se traduce prin rezultate negative pe câmpul de luptă", a subliniat congresmenul democrat.
PENTAGONUL ÎŞI REEVALUEAZĂ PROCEDURILE
În acelaşi timp, Pentagonul îşi reevaluează procedurile prin care stabileşte cine are acces la astfel de documente sensibile. "Au fost luate măsuri pentru a analiza mai atent modul în care acest tip de informaţii este distribuit şi cui", a confirmat Meagher. Oficialul a refuzat însă să răspundă atunci când a fost întrebat dacă Pentagonul crede că documentele sunt autentice, dar a spus că unele "par să fi fost modificate".
La rândul său, Departamentul american al Justiţiei investighează acum scurgerea de informaţii, alături de oficiali de la Pentagon, Casa Albă şi din alte instituţii ale guvernului american.
Formatul documentelor este similar cu cel "utilizat pentru a furniza zilnic liderilor noştri de rang înalt actualizări privind Ucraina şi operaţiunile legate de Rusia, precum şi alte actualizări ale informaţiilor", a adăugat Meagher.
ŞEFUL PENTAGONULUI A AFLAT DE SCURGEREA DE INFORMAŢII ABIA LA 6 APRILIE
Pentagonul a aflat pentru prima dată de scurgerea de documente săptămâna trecută, secretarul apărării Lloyd Austin fiind informat despre acest lucru la 6 aprilie, a precizat el.
În cadrul unui briefing de presă separat, purtătorul de cuvânt al securităţii naţionale, John Kirby, a declarat că preşedintele american Joe Biden a fost informat pentru prima dată despre scurgerea de informaţii "săptămâna trecută".
Întrebat dacă scurgerea de informaţii a fost limitată până în prezent şi dacă alte documente urmează să fie făcute publice, John Kirby a spus că "nu ştie".
"Nu ştim cine este responsabil pentru acest lucru. Şi nu ştim dacă au mai multe (documente) de postat online", a spus el, înainte de a adăuga: "Este o preocupare pentru noi? Absolut".
Comisiile relevante ale Congresului au fost, de asemenea, informate, a precizat Pentagonul.
LINIŞTIREA ALIAŢILOR
BBC News a analizat până în prezent peste 20 de documente, dintre care multe par să detalieze desfăşurarea şi starea forţelor ucrainene şi ruseşti înaintea unei ofensive de primăvară mult aşteptate. Unele documente, de exemplu, par să prezinte pregătirea şi echipamentele americane furnizate Ucrainei înaintea ofensivei, precum şi momentul în care diverse unităţi ucrainene vor fi pregătite şi termenul anticipat de livrare a proviziilor militare.
Chris Meagher a refuzat să comenteze potenţialul impact pe care documentele l-ar putea avea pe linia frontului din Ucraina, dar a declarat că "ucrainenii şi-au demonstrat capacitatea şi competenţa în acest război".
"Atât preşedintele, cât şi secretarul (apărării) au spus clar că Statele Unite vor fi alături de ei atât timp cât va fi nevoie", a subliniat el.
CITEȘTE ȘI The Washington Post: SUA se îndoiesc că o contraofensivă a Ucrainei va aduce mari câştiguri, potrivit unuia dintre documentele Pentagonului scurse în presă. Care ar putea fi consecinţeleScurgerea de documente i-a determinat pe oficialii americani să îşi asigure aliaţii "de angajamentul Statelor Unite de a proteja informaţiile şi de fidelitatea faţă de parteneriatele noastre de securitate", a declarat Meagher.
Oficiali americani au contactat aliaţii Washingtonului pe această temă, "inclusiv pentru a-i reasigura de angajamentul nostru de a proteja informaţiile şi de capacitatea noastră de a garanta parteneriatele noastre", a confirmat şi un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane, Vedant Patel.
CITEȘTE ȘI Adjunctul secretarului de stat al Departamentului de Stat al SUA, Wendy Sherman, a fost desemnat să coordoneze reacţia diplomatică la scurgerea de documente extrem de clasificate ale Pentagonului
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.