Anchetatorii au găsit pene de pasăre şi sânge în ambele motoare ale avionului Jeju Air care s-a prăbuşit, luna trecută, în Coreea de Sud, ducând la moartea a 179 de persoane, a declarat, vineri, pentru Reuters, o persoană familiarizată cu investigaţia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Avionul Boeing, care plecase din capitala Thailandei Bangkok spre comitatul Muan din sud-vestul Coreei de Sud, a aterizat pe burtă şi a depăşit pista aeroportului regional, fiind cuprins de flăcări după ce a lovit un dig.

Doar doi membri ai echipajului aflaţi la coada avionului au supravieţuit celui mai grav dezastru aviatic de pe teritoriul sud-coreean.

Cu circa patru minute înainte de prăbuşire, unul dintre piloţi a raportat că au lovit păsări şi a declarat urgenţă, înainte de a începe o procedură de ocolire şi a încerca să aterizeze la celălalt capăt al pisei, potrivit autorităţilor sud-coreene.

Cu două minute înainte ca pilotul să declare urgenţa, controlorii de trafic aerian au cerut precauţie din cauza ”activităţii păsărilor” în zonă.

Luna aceasta, anchetatorii au afirmat că au fost găsite pene pe unul dintre motoarele recuperate de la locul prăbuşirii, adăugând că imaginile video arată că un motor a fost atins de păsări.

Ministerul Transporturilor din Coreea de Sud a refuzat să comenteze asupra afirmaţiei conform căreia pene şi sânge au fost găsite în ambele motoare.

Cele două cutii negre ale avionului – element-cheie în găsirea cauzei prăbuşirii – au încetat să mai înregistreze cu circa patru minute înainte de accident, ceea ce pune în dificultate ancheta.

Sim Jai-dong, un fost anchetator al accidentelor din cadrul Ministerului Transporturilor, a declarat, duminică, faptul că este surprinzătoare lipsa datelor şi sugerează că toată electricitatea, inclusiv sistemul de rezervă, a fost oprită, ceea ce se întâmplă rar.

Lovirea păsărilor care să aibă impact asupra ambelor motoare este, de asemenea, rară în aviaţie la nivel mondial, deşi au existat cazuri de piloţi care au reuşit să aterizeze în astfel de situaţii, inclusiv aterizarea numită ”Miracolul de pe Hudson” din SUA, din 2009, şi o aterizare într-un câmp cu porumb, în Rusia, în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.