Premierul spaniol Pedro Sanchez a fost primit luni de către preşedintele chinez Xi Jinping la Beijing, unde a pledat în favoarea unei ”ordini comerciale echitabile”, în contextul unei exacerbări a unor tensiuni între China şi Uniunea Europeană (UE) în mai multe sectoare economice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Xi a îndemnat Madridul şi Beijingul să ”promoveze în comun dezvoltarea inteligenţei arificiale (AI), economiei digitale, energiilor durabile altor domenii ale tehnologiei înalte”, potrivit postului public chinez CCTV.

”Sper ca Spania să continue să furnizeze un mediu comercial drept, echitabil, sigur şi nedicriminatoriu întreprinderilor chineze care investesc şi operează în Spania”, a declarat preşedintele chinez.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Premierul spaniol i-a spus cu puţin mai înainte omologului său Li Qiang, care l-a primit la Palatul Poporului, o clădire oficială impozantă slângă care se află Paiaţa Tiananmen, că ”Spania vrea să continue să-şi consolideze relaţiile cu China”.

Însă, în acest sens, el a îndemnat la ”apărarea împreună a unei ordini comerciale echitabile, în deplina respectare a cadrului multilateral şi păstrându-ne pieţele deschise, un lucru care le va permite economiilor noastre să crească şi care va fi favoarea industriilor şi cetăţenilor noştri”, potrivt unui mesaj postat pe X.

Vizita lui Sanchez intervine în contextul unei creşteri puternice a tensiunilor comerciale între UE şi China, după ce Comisia Europeană (CE) a lansat în ultimele luni o serie de proceduri împotriva gigantului asiatic.

Cel mai spionos dosar este cel al vehiculelelor electrice chineze vîndute în state membre UE. Comisia a anunţat la 20 august că a decis să suprataxeze timp de cinci ani maşinile electrice provenind din China - inclusiv pe cele ale constructorului american Tesla, care deţine o fabrcă la Shanghai.

”LEGĂTURI PUTERNICE”

A doua zi, China anunţa că deschide o anchetă cu privire la practici comerciale ale UE pe care le consideră neloiale cu privire la anumite produse lactate importate. Ea a lansat o procedură similară vizând importurile de proc şi de produse pe bază de porc provenind din UE.

Spania este cel mai mare exportator european de produse pe bază de porc către China - peste 560.000 de tone au fost exportate anul trecut, în valoare de 1.2 miliarde de euro, potrivit organizaţiei interprofesionale Interporc.

În prima zi a vizitei sale la Beijing, Pedro Sanchez s-a vrut conciliant şi a îndemnat la ”dialog” şi ”coopeare” cu China.

Liderul socialist spaniol a salutat ”legăturile puternice” care unesc cele două ţări, la inaugurarea Forumului Economic China-Spania, la Beijing.

”Chiar şi în subiectele în care poziţiile noastre sunt exact aceleaşi, menţinem o voinţă constructivă de dialog şi de cooperare”, a declarat el, potrivit unei înregistrări video postate pe X.

”Ne angajaăm să dezvoltăm un program pozitiv şi să găsim soluţii consensuale care să fie în favoarea tuturor părţilor”, a adăugat el.

”RELAŢIE ECHILIBRATĂ”

Pedro Sanchez s-a întâlnit apoi cu membri ai Consiliului Consultativ al Întreprinderilor China-Spania, pe care l-a catalogat drept ”un exemplu de angajament reciproc de consolidare şi aprofundare a relaţiilor comerciale şi de investiţii între ţările noastre”.

”Obiectivul nostru este clar: să promovăm o relaţie echilibrată, bazată pe respect şi reciprocitate şi benefică celor două naţiuni ale noastre”, a dat el asigurări.

Premierul spaniol a fost primit de către XI în ultima sa vizită în China. în martie 2023, şi a participat la Forumul Boao din Asia, echivalentul Forumului Economic Mondial (WEF) de la Davos - pe Insula chineză Hainan.

El urmează să efectueze o vizită la Shanghai marţi şi miercuri, unde urmează să se întâlnească cu lideri şi oameni de afaceri şi să inaugureze un Institut Cervantès, un centru cultural spaniol.

El vizitează China la puţin după sosirea în Spania a candidatului opoziţiei venezuelene în alegerile prezidenţiale din iulie Edmundo Gonzalez Urrutia care contestă realegerea lui Nicolas Maduro.

Sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a conducerii Partidului Socialist (PSOE), Pedro Sanchez a dat asigurări că Spania ”nu-l va abandona” pe Gonzalez Urrutia, pe care l-a catalogat drept un ”erou”. Spania urmează să-i acorde azil.

China întreţine, în ceea ce o priveşte, relaţii privilegiate cu Guvernul lui Nicolas Maduro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.