Lobbyistul Paul Manafort, care a condus în ultimele patru luni campania prezidenţială a republicanului Donald Trump, şi-a anunţat vineri demisia de la conducerea campaniei, după ce autorităţile ucrainene au publicat fragmente din mai multe registre contabile, care demostrează că partidul pro-rus al lui Viktor Ianukovici a efectuat mai multe plăţi în conturile campaniei, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”În această dimineaţă, Paul Manafort şi-a oferit demisia din această campanie, iar eu am acceptat-o. Apreciez extrem de mult toată munca extraordinară depusă de acesta pentru a ne ajuta să ajungem în acest punct şi, în special, de a ne ghida prin procesul câştigării delegaţilor şi cel al convenţiei. Manafort este un adevărat profesionist şi îi urez mult succes în cariera sa”, a declarat Trump.

New York Times a susţinut că lobbyistul Paul Manafort a beneficiat în perioada 2007-2015 de plăţi ilegale în valoare de 12,7 milioane de dolari de la executivul fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Însă, Manafort a dezminţit acuzaţiile, susţinând că documentele descoperite de autorităţile ucrainene nu demostrează nimic.

"Nu am primit vreodată vreo plată la negru în numerar", a subliniat Paul Manafort.

Lobbyistul a negat în mod categoric aceste acuzaţii, pe care le-a calificat drept "nefondate şi stupide".

Anterior, Hillary Clinton a catalogat drept "tulburătoare" dezvăluirile ziarului american şi l-a îndemnat pe contracandidatul ei republican Donald Trunp să ridice vălul de pe legăturile unora dintre colaboratorii lui direcţi cu Kremlinul şi alte interese proruse.

Numele lui Manafort, un strateg republican încă din anii '70 recrutat pentru a face ordine în campania lui Donald Trump pentru Casa Albă, figurează în registre contabile secrete, aflate în prezent pe mâna unor anchetatori guvernamentali ucraineni.

Fragmente din registrele de contabilitate ale partidului pro-rus al fostului preşedinte Ianukovici, îndepărtat de la putere în 2014, îl prezintă pe Paul Manafort drept destinatarul unor plăţi în valoare totală de 12,7 milioane de dolari (11,35 milioane de euro) din 2007 şi până în 2012, precizează cotidianul american.

Însă nu există nicio probă care să arate că Manafort a atins efectiv aceste sume, iar pe asta se bazează lobbyistul în apărarea sa.

Liderul de campanie al lui Donald Trump a negat că a încasat vreo plată clandestină în cariera sa şi a afirmat că nu a lucrat niciodată pentru guvernele rus sau ucrainean, însă a recunoscut că firma sa a acţionat pe teritoriul ucrainean până la alegerile parlamentare din octombrie 2014. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.