Parchetul European (EPPO), prin filiala sa de la Bucureşti, a formulat acuzaţii împotriva a patru persoane, despre care se crede că fac parte dintr-o reţea infracţională ce are legături cu grupări mafiote italiene, aceşti suspecţi fiind bănuiţi de o fraudă în valoare de 4,3 milioane de euro cu subvenţii care implică fonduri UE şi naţionale, anunţă un comunicat al EPPO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Inculpaţii ar fi format un grup infracţional împreună cu alţi suspecţi pentru a furniza scrisori de garanţie false beneficiarilor de proiecte finanţate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva eventualelor daune. În schimbul emiterii scrisorilor, suspecţii ar fi încasat sume mari de bani. Ei ar fi pus în aplicare această schemă frauduloasă în numele unor societăţi înregistrate în Cehia şi Letonia, care nu aveau dreptul de a emite scrisori de garanţie şi nici resursele financiare pentru a acoperi daunele asigurate.

Utilizarea acestor documente a dus la un câştig ilicit de aproximativ 4,3 milioane de euro, cea mai mare parte a banilor provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală şi Programul Operaţional Regional.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Aceste inculpări sunt rezultatul mai multor investigaţii privind scheme infracţionale care utilizează acelaşi mod de operare, în urma unor percheziţii domiciliare efectuate în România şi Franţa în luna mai 2023, precizează comunicatul EPPO. Anterior, în 2023, alţi suspecţi au fost inculpaţi şi sunt în prezent în aşteptarea procesului. De asemenea, le-au fost sechestrate bunuri în valoare de 450.000 euro.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă între patru şi 15 ani de închisoare.

Comunicatul EPPO precizează că instituţia condusă de Laura Codruţa Kovesi a atras atenţia Ministerului român al Investiţiilor şi Proiectelor Europene cu privire la existenţa unor posibile vulnerabilităţi în gestionarea fondurilor europene, care au ca rezultat un nivel semnificativ redus de protecţie a intereselor financiare ale UE în România.

Conform tipologiilor identificate în mai multe cazuri, elementele care au generat un risc ridicat de fraudă în contractele cu finanţare europeană au constat în utilizarea scrisorilor de garanţie emise de entităţi fictive sau care nu aveau dreptul de a emite astfel de documente. În consecinţă, o serie de proceduri publice au fost câştigate pe baza unor astfel de documente false şi mai multe investigaţii au fost deschise de EPPO.

Persoanele vizate vor fi judecate în faţa instanţelor competente din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.