Forţele speciale franceze au eliberat patru ostatici - doi francezi, o americană şi o sud-coreeană - într-o intervenţie ”complexă”, în nordul Burkinei Faso, în cursul căreia doi militari francezi au fost ucişi, au anunţat vineri autorităţile, relatează AFP.
”Această eliberare a putut să fie obţinută mulţumită unei operaţiuni militare condusă de forţe franceze, în noaptea de joi spre vineri, în nordul Burkinei Faso”, a precizat preşedinţia franceză într-un comunicat.
Patru răpitori au fost ucişi în cursul operaţiunii, potrivit Statului Major francez, care nu face precizări cu privire la identitatea grupului care a luat ostaticii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cei doi francezi - Patrick Picque şi Laurent Lassimouillas - au fost răpiţi la 1 mai, în timpul unui sejur turistic în Benin, o ţară ocolită până atunci de insecuritatea din Africa de Vest, unde operează numeroase grupări jihadiste cu legături cu Al-Qaida şi organizaţia Statul Islamic (SI).
Corpul ghidului din Benin al celor doi francezi a fost descoperit sâmbătă în Parcul Naţional Pendjari, unde se aflau în safari. Vehiculul lor a fost găsit apoi în estul Burkina Faso, o ţară vecină care se confruntă cu o degradare a situaţiei în domeniul securităţii de trei ani şi cu o accelerare alarmantă în ultimele luni.
Potrivit familiei lui Patrick Pique, cei doi ostatici urmează să sosească sâmbătă sau duminică la Paris. ”Este o veste bună. Ne vom duce la Paris să primim avionul. Vom fi acolo”, a declarat pentru AFP Jean-Claude Picque, tatăl lui Patrick.
Identitatea celorlalţi doi ostatici eliberaţi nu era cunoscută imediat.
În cursul acestei operaţiuni, ”doi militari au fost ucişi în lupte, maistrul Cédric de Pierrepont şi maistrul Alain Bertoncello, ambii ofiţeri marinari în cadrul Comandamentului Operaţiunilor Speciale”, precizează Palatul Elysée. Amândoi făceau parte din prestigiosul comando Hubert al Marinei naţionale franceze.
Preşedintele Emmanuel Macron "se înclină cu emoţie şi gravitate în faţa sacrificiului militarilor noştri, care şi-au dat viaţa pentru a le salva pe cele ale concetăţenilor noştri” şi ”transmite condoleanţe sincere familiilor lor”.
”Cu emoţie şi tristeţe mă gândesc la familiile celor doi militari decedaţi, la rudele lor, la fraţii lor de arme şi la toate comandourile marinei”, a reacţionat ministrul francez al Armatelor Florence Parly, într-un comunicat, separat.
PATRU RĂPITORI UCIŞI
Ministrul felicită, de asemenea, ”ansamblul forţelor care au efectuat această operaţiuni şi pe toţi cei care au contribuit la ea”, salutând ”preţioasa susţinere a aliaţilor noştri americani” şi ”cooperarea” ”autorităţilor din Benin şi Burkina Faso”.
”Această operaţiune îndrăzneaţă”, în cursul căreia au fost ucişi patru dintre răpitori, a fost ”făcută posibilă prin mobilizarea unor mijloace din cadrul (Operaţiunii) Barkhane, implicarea unor forţe din Burkina Faso şi susţinerea americană cu informaţii”, precizează şeful Statului Major francez, generalul François Lecointre, în alt comunicat.
Din 2014, Franţa mobilizează aproximativ 4.500 de militari în Sahel, în cadrul Operaţiunii antijihadiste Barkhane. Burkina Faso găzduieşte pe teritoriul său Task Force Sabre, alcătuită din ”forţe speciale” din cadrul dispozitivului militar francez afla în fâşia sahelo-sahariană.
Răpită la 24 decembrie 2016, o franceză, Sophie Pétronin, este reţinută în continuare ostatică în Mali.
Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a salutat la rândul său memoria celor doimilitari francezi şi a transmis ”gândurile sale rudelor ghidului din Benin asasinat în mod sălbatic în timpul răpirii celor doi compatrioţi ai noştri”.
Experţi şi surse din cadrul securităţii afirmă că nordul unor ţări de pe coasta Africii de Vest precum Togo şi Benin a devenit vulnerabil, în ultimele luni, în faţa strategiei expansiunii şi multiplicării fronturilor unor grupări armate.
Grupări armate islamiste au cucerit în 2012-2013 partea de nord a Mali, după care au fost dislocate, în mare parte, printr-o intervenţie militară franceză. Însă ele au recâştigat teren în centrul ţării, iar acest fenomen se extinde în Burkina Faso şi Niger, vecine, împletindu-se adesea cu conflicte intercomunitare.
În Burkina Faso, 90% dintre atacuri nu sunt revendicate. Ele sunt atribuite, însă, Ansaroul Islam, Grupului de susţinere a islamului şi musulmanilor (GSIM) sau Statului Islamic în Sahara Mare (SIGS).
Însă alte aproximativ zece grupări, ”mai mici şi fără îndoială mai puţin structurate”, sunt de asemenea active, potrivit International Crisis Group (ICG).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.