Turcia a arestat patru cetăţeni turci, suspectaţi de spionaj în medii asociative în contul Franţei, potrivit unui cotidian guvernamental turc, în contextul unor tensiuni puternice între Ankara şi Paris, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

AFP scrie că nu a obţinut vreo confirmare a acestei dezvăluiri din surse independente.

Potrivit cotidianului Sabah, un fost angajat al serviciului de securitate de la Consulatul General al Franţei din Istanbul, Metin Ozdemir, s-a predat poliţiei şi a declarat că a colectat informaţii în contul serviciilor franceze de informaţii externe DGSE.

Ziarul scrie că Metin Ozdemir a declarat că le-a transmis francezilor informaţii despre 120 de persoane, inclusiv imami, în schimbul unei remuneraţii lunare şi promisiunii de a intra în Legiunea Străină, un corp de elită al armatei franceze alcătuit din militari străini.

Tot potrivit Sabah, Metin Ozdemir, care s-a dat drept un membru al serviciilor turce de informaţii turce care ancheta cu privire la gruparea Statul Islamic (SI) a recrutat trei bărbaţi - un angajat al întreprinderii municipale din Istanbul care gestionează distribuţia apei, o persoană care munceşte în domeniul telecomunicaţiilor şi proprietarul unui hotel din Istanbul.

INFORMAŢII DESPRE ”ASOCIAŢII CONSERVATOARE”

”Celula de spionaj” - cum o numeşte Sabah - era însărcinată să adune informaţii despre ”asociaţii conservatoare”, confrerii religioase şi Autoritatea afacerilor religioase Diyanet, un organism public însărcinat să reglementeze cultele.

Potrivit ziarului, cei patru bărbaţi au cules informaţii despre Asociaţia femeilor şi democraţiei KADEM, coprezidată de către fiica mai mică a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Potrivit Sabah, Metin Ozdemir s-a dus la autorităţile turce în urma unu idezacord cu agenţi francezi.

Cei patru bărbaţi arestaţi urmează să fie judecaţi de spionaj la o dată neprecizată, potrivit ziarului.

Acest dosar apare în toiul unor tensiuni între Ankara şi Paris cu privire la Libia.

Turcia susţine Guvernul de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU, iar Franţa, în pofida faptului că dezminte acest lucru, este acuzată de susţinerea forţelor rivale ale mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul Libiei.

Franţa şi Turcia, aliate în cadrul NATO, s-au acuzat reciproc în mod virulent săptămâna trecută, în urma unui incident maritim la Marea Mediterană.

Parisul acuză fregate turce de un comportament ”extrem de agresiv” faţă de nave franceze.

Ankara a respins aceste acuzaţii şi acuză o navă franceză de o ”manevră periculoasă”.

NATO a deschis o anchetă cu privire la acest incicent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.