Patriarhul ortodox al Constantinopolului Bartolomeu s-a întâlnit marţi, la Varşovia, cu refugiaţi ucraineni, faţă de care şi-a exprimat solidaritatea, şi a denunţat agresiunea Rusiei în Ucraina, relatează AFP.
Într-un discurs, la Universitatea Catolică Stefan Wyszynski, el a catalogat drept ”de neimaginat” distrugerile cauzate ”de această invazie oribilă, în naţiunea ucraineană şi în întreaga lume”.
Patriarhul, care efectuează o vizită în Polonia la invitaţia preşedintelui polonez Andrzej Duda, cu care s-a întâlnit luni, a denunţat Războiul rus din Ucraina drept un război ”nedrept” şi ”nefondat”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Orice război merită să fie condamnat, însă un război între ortodocşi este absolut inacceptabil”, a denunţat demnitarul religios, în vârstă de 82 de ani, care s-a dus într-o biserică ortodoxă, la Varşovia, pentru a se ruga pentru pace, după care a deplâns ”criza unităţii” cu care se confruntă în prezent creştinii ortodocşi.
Bisericvile ortodoxe naţionale sunt autocefale, însă Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol este recunoscută drept autoritatea lor spirituală la nivel mondial.
În Ucraina, populaţia ucraineană, în mare majoritate ortodoxă, este împărţtă între credincioşi ai Patriarhei Moscovei şi cei ai noii Biserici Ortodoxe Ucrainene independentă de tutela rusă.
Patriarhul Bartolomeu a recunoscut în mod oficial, în ianuarie 2019, independenţa acestei noi biserici ortodoxe, ceea ce a condus la o reacţie violentă a ierarhiei ortodoxe moscovite.
Moscova a denunţat o ”schismă” şi şi-a întrerupt relaţiile cu Constantinopolul.
În prezent, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kiril, justifică invazia rusă a Ucrainei.
O majoritate a bisericilor ortodoxe naţionale a recunoscut în mod treptat noua Biserică Ortodoxă Ucraineană, însă Biserica poloneză s-a abţinut, până în prezent să facă acest lucru.
Bartolomeu a fost primit marţi de către şeful Episcopiei Catolice poloneze, arhiepiscopul Stanislaw Gadecki.
Stanislaw Gadecki a îndemnat la o ”solidaritate spirituală şi ecumenică cu naţiunea martiră ucraineană” şi a denunţat ”setea iresponsabilă de dominaţie şi dispreţul faţă de vaţă şi demnitatea umană care au reînviat demoni distrugători ai trecutului”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...