Partidul loial puterii Rusia Unită şi-a exprimat joi susţinerea faţă de candidatul desemnat de Vladimir Putin să devină premier, la o zi după demisia-surpriză a Guvernului şi anunţarea unor revizuiri constituţionale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI PORTRET: Mihail Mişustin, şeful Fiscului rus devenit premier

Camera inferioară a Parlamentului rus, Duma de Stat, urmează să examineze joi după-amiaza numirea la şefia Guvernului a lui Mihail Mişustin, directorul Fiscului rus, care s-a întâlnit joi dimineaţa cu diverse grupuri parlamentare.

Este vorba despre o simplă formalitate, întrucât Duma este controlată în totalitate de forţe loiale lui Putin şi care urmează să fie pusă în practică rapid, având în vedere ritmul impus de Putin în urma anunţului de miercuri care a luat din scurt întreaga clasă politică şi presa rusă.

Aceste schimbări sunt percepute ca vizând să pregătească terenul înainte de 2024 - când se încheie mandatul actual al lui Vladimir Putin care, potrivit legislaţiei în vigoare, nu are dreptul să candideze din nou.

Preşedintele l-a ales ca înlocuitor al loialului său premier în exerciţiu Dmitri Medvedev pe un personaj din umbră, Mişustin fiind necunoscut marelui public.

HOCHEI PE GHEAŢĂ

Acest moscovit în vârstă de 53 de ani este un inginer care a făcut o îndelungată carieră de funcţionar de rang înalt în mai multe agenţii guvernamentale înainte să preia conducerea unui fond de investiţii, în 2010, la serviciul de impozite, pe care l-a transformat în profunzime.

Apreciat de Vladimir Putin, un fan ca şi el al hocheiului pe geaţă, el este un bard al modernizării şi digitalizării Rusiei.

Fostul premier Dmitri Medvedev urmează să rămână preşedinte al partidului, un semn care arată că acest fidel între fideli ai şefului statului nu este scos din sistem.

Un bărbat chel, cu o faţă puternică, care şi-a forjat reputaţia de a fi un funcţionar eficient, Mihail Mişustin nu a făcut, de la desemnarea sa miercuri seara, nicio declaraţie publică, iar Kremlinul a difuzat doar fotografii cu acesta, într-un costum închis la culoare, în tête-à-tête cu Vladimir Putin.

Niciun indiciu nu există cu privire la componenţa viitorului Guvern. Candidatul le-a spus însă aleşilor că ”vor exista schimbări”, potrivit deputatului Viktor Vodolaţki.

Desemnarea sa a intevenit în urma demisiei-surpriză a Guvernului, în urma unui discurs al lui Vladimir Putin în care a anunţat o reformare a Constituţiei, care urmează să acorde mai multă putere Parlamentului, păstrându-se totodată caracterul prezidenţial al sistemului pe care-l conduce de 20 de ani.

Fără să piardă timp, un grup de lucru - care a fost însărcinat să pregătească aceste schimbări - se reuneşte joi. Între cele 70 de personalităţi care-l alcătuiesc se află câteva nume surprinzătoare - ca al scriitorului Zahar Prilepin, cunoscut prin faptul că a luptat în estul Ucrainei, sau starul săriturii cu prăjina Elena Isinbaieva.

ANEMIE ECONOMICĂ

În mandatele sale din 2000 în 2008, preşedintele rus a numit deja la şefia Guvernului oficiali puţin cunoscuţi, precum Mihail Fradkov în 2004, care era la acea vreme ambsadorul rus la Uniunea Europeană (UE).

Însă anunţurile de miercuri sunt interpretate atât de analişti, cât şi de opozanţi ca proba faptului că preşedintele organizează perioada de după 2024, data încheierii actualului său mandat. Putin a rămas până în prezent foarte evaziv cu privire la intenţiile pe care le are şi nu a evocat vreodată vreun succesor.

El a apreciat miercuri că Rusia are o sete de ”shimbări” şi că este ”matură” pentru un sistem în care Parlamentul să aibă o greutate mai importantă.

Propunerile de reformă expuse de Putin vizează de asemenea o consolidare a guvernatorilor regionali, interzicerea ca membrii Guvernului şi judecătorii să dispună de un permis de sejur în străinătate şi obligarea oricărui candidat în alegerile prezidenţiale să fi trăit în ultimii 25 de ani în Rusia.

Şeful statului îşi păstrează dreptul de a destitui orice membru al Guvernului şi de a numi şefii tuturor structurilor în domeniul securităţii.

Plecarea lui Dmitri Medvedev intervine în contextul în care fostul premier stagna la un nivel de popularitate de 30-35% - faţă de 70% în cazul lui Putin -, pe fondul unei anemii economice şi unui nivel de trai scăzut.

Kremlinul s-a confruntat în vară cu cea mai mare mişcare de contestare, puternic reprimată, de la revenirea în 2012 a lui Vladimir Putin la preşedinţie. Candidaţii puterii au suferit ulterior o lovitură în alegerile locale la Moscova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.