Parlamentul israelian a dat luni votul final asupra unor modificări controversate aduse sistemului judiciar, o măsură contestată, dar dorită de premierul Benjamin Netanyahu şi de coaliţia sa conservatoare, discuţiile de ultimă oră ce vizau să atenueze una dintre cele mai grave crize politice din ţară, declanşată de planurile sale, eşuând, relatează presa israeliană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După săptămâni de proteste şi de opoziţie publică în masă care au zguduit ţara şi au divizat societatea, Knesset-ul a dat aprobarea finală unei legi care împiedică instanţele să revizuiască caracterul rezonabil al deciziilor guvernamentale şi ministeriale, primul proiect de lege important care a trecut în cadrul reformei judiciare a guvernului, relatează Times of Israel.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 64 de voturi pentru şi 0 împotrivă, în condiţiile în care deputaţii opoziţiei au boicotat votul final asupra proiectului de lege în semn de protest.

În cadrul Knessetului, mai multe încercări de ultim moment de a modifica proiectul de lege sau de a ajunge la un compromis procedural mai larg cu opoziţia au eşuat, iar două cadre de compromis propuse de un lider sindical şi de preşedinte au fost respinse. O serie de idei de atenuare unilaterală a legislaţiei, discutate de premierul Benjamin Netanyahu şi de liderii cheie ai coaliţiei chiar în timp ce Knesset-ul se pregătea să voteze, nu au dus, de asemenea, nicăieri, scrie Times of Israel.

Votul a avut loc după aproape 30 de ore de dezbateri continue în sală, care au început duminică dimineaţa. În această perioadă, sute de mii de protestatari au ieşit în stradă, atât pentru, cât şi împotriva reducerii controlului judiciar asupra puterii politice.

Poliţia a folosit tunuri cu apă pentru a dispersa manifestanţii care se opun măsurilor preconizate de coaliţia naţionalist-religioasă a lui Netanyahu, iar agenţii au ridicat cu forţa protestatarii care se legaseră cu lanţuri de stâlpi şi blocaseră drumul în faţa parlamentului, potrivit Reuters.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit textului legii, instanţelor le este interzis să exercite orice control asupra "caracterului rezonabil" al deciziilor cabinetului şi ale miniştrilor, inclusiv numirile în funcţii.

Preşedintele Isaac Herzog, care a calificat impasul drept "o urgenţă naţională", a încercat până în ultimul moment să ajungă la un compromis în privinţa planurilor judiciare ale guvernului, care au declanşat proteste fără precedent la nivel naţional, a declarat o persoană familiarizată cu această chestiune. Şansele de a se ajunge la un compromis păreau deja slabe în momentul în care legislatorii au început să voteze.

"Nu se poate ajunge la acorduri care să protejeze democraţia israeliană cu acest guvern", a declarat liderul opoziţiei Yair Lapid, cu câteva minute înainte de începerea votului care ar urma să dureze câteva ore.

Cu bănci şi companii care s-au alăturat protestului, presiunea a crescut asupra lui Netanyahu, care a fost externat din spital luni dimineaţă, după o şedere de două nopţi în timpul căreia i s-a montat un stimulator cardiac.

Netanyahu a fost îndemnat de Washington, pe de o parte, să ajungă la un compromis cu opoziţia, în timp ce partenerii săi de coaliţie de linie dură fac presiuni pentru ca legislaţia să meargă mai departe, urmând să fie operate mai multe modificări în sistemul judiciar.

Criza s-a extins la armată, liderii protestatarilor spunând că mii de rezervişti voluntari nu se vor prezenta la datorie dacă guvernul continuă cu planurile sale, iar foşti ofiţeri de rang înalt au avertizat că pregătirea de război a Israelului ar putea fi pusă în pericol.

Cu toate acestea, comandând o majoritate confortabilă în parlament, coaliţia lui Netanyahu a câştigat votul asupra proiectului de lege care limitează puterile Curţii Supreme de a anula deciziile luate de guvern şi de miniştri.

"Ne îndreptăm spre un dezastru", le-a spus Yair Lapid legislatorilor în timpul dezbaterii furtunoase din Knesset. "Dacă veţi vota pentru acest proiect de lege, veţi slăbi statul Israel, poporul israelian şi forţele de apărare israeliene", a avertizat el.

Aceasta ar fi prima modificare înscrisă în lege dintr-un pachet de măsuri de care criticii se tem că vizează reducerea independenţei judiciare, dar Netanyahu - judecat pentru acuzaţii de corupţie - insistă că sunt necesare pentru a asigura un echilibru între ramurile puterii în stat.

Ministrul justiţiei, Yariv Levin, care a iniţiat schimbarea, a apărat proiectul de lege, care ar modifica o lege ce permite Curţii Supreme să anuleze deciziile pe care le consideră "nerezonabile".

"Nu există niciun motiv să ne temem de acest amendament. Există multe motive pentru a-l vedea ca pe un pas important spre restabilirea echilibrului între ramurile guvernului, respectând alegerea alegătorilor", a declarat Levin.

Coaliţia lui Netanyahu este hotărâtă să pună la punct ceea ce descrie ca fiind o depăşire a atribuţiilor de către o Curte Supremă despre care spune că a devenit prea intervenţionistă din punct de vedere politic.

Criticii spun că amendamentul de luni a fost trecut în grabă prin parlament şi va deschide uşa abuzurilor de putere prin eliminarea unuia dintre puţinele controale eficiente asupra autorităţii executivului într-o ţară fără o constituţie scrisă oficială.

Guvernul şi-a anunţat planurile de modificare a sistemului justiţiei în ianuarie, la scurt timp după ce a depus jurământul, stârnind îngrijorarea aliaţilor din străinătate cu privire la sănătatea democratică a Israelului şi afectând economia. De atunci, shekelul s-a depreciat cu aproximativ 8%.

Cele mai mari două bănci din Israel, Leumi şi Hapoalim, au declarat că vor permite angajaţilor să manifesteze luni fără a le tăia salariile.

O alianţă formată din 150 dintre cele mai mari companii israeliene a intrat în grevă, iar Azrieli şi Big, două dintre cele mai mari centre comerciale din Israel, au declarat că magazinele vor rămâne închise.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.