Europarlamentarii au adoptat joi o rezoluţie cheie privind gradul de respectare a criteriilor de aderare la UE de către Turcia, în care executivul de la Ankara este acuzat de un regres al democraţiei şi statului de drept, fapte care sunt extrem de îngrijorătoare şi neconcordante cu valorile europene, transmite Hurriyet Daily News.
Raportorul european în Turcia, Kati Piri, a argumentat că regresia în domenii precum libertatea de expresie şi independenţa justiţiei au fost cauzate de intervenţii extrem de greşite ale executivului. Piri a explicat că, în general, ritmul reformelor a fost încetinit considerabil de către liderii de la Ankara.
”Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la escaladarea violenţelor din sud-estul teritoriului”, a precizat Piri. Raportorul european a explicat că circa 400.000 de civili au fost forţaţi să îşi părăsească casele din cauza operaţiunilor extensive ale forţelor guvernamentale împotriva militanţilor PKK.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Eurodeputaţii au făcut un apel către administraţia turcă pentru a pune capăt intimidării jurnaliştilor şi a condamnat preluarea controlului în mod violent şi ilegal asupra unor publicaţii, inclusiv a cotidianului Zaman. La începutul lui martie, o instanţă a decis că la conducerea grupului media Zaman vor fi numiţi administratori ai statului. Zaman era una dintre cele mai importante voci critice din Turcia, într-o perioadă în care instituţiile de presă au fost reduse la tăcere una câte una.
Raportul cere, de asemenea, implementarea imediată a unui acord de încetare a focului în sud-estul predominant kurd al Turciei, în timp ce face un apel la militanţii PKK, pentru a renunţa la arme şi a folosi toate metodele paşnice şi legale pentru a-şi exprima doleanţele.
Ankara a criticat vehement raportul legislativului european. Ministrul turc pentru Relaţii Europene, Volkan Bozkir, a făcut chiar o referire la masacrarea etnicilor armeni în timpul primului război mondial, care este văzută în mod greşit drept un genocid.
”Vom considera acest raport ca fiind nul şi fără valoare. Nu există niciun moment în istoria naostră în care ne-am simţit atât de ruşinaţi. Toate reuşitele noastre sunt vizibile. Noi credem că este vorba de o problemă care ar trebui să fie decisă de istorici. Nu este responsabilitatea politicienilor de a scrie istorie”, a precizat Bozkir.
Rezoluţia, care nu obligă la vreo acţiune, a trecut cu 375 de voturi pentru şi 195 împotrivă.
Uniunea Europeană a fost adeseori criticată că îşi vinde principiile prin accelerarea procesului de aderare a Turciei în schimbul ajutorului oferit în gestionarea crizei migranţilor. Însă, oficialii UE au promis că vor continua să tragă Turcia la răspundere pentru încălcarea libertăţii presei şi a altor standarde, în timp ce îngrijorările cu privire la instaurarea unui regim autoritar la Ankara devin din ce în ce mai pregnante.
”UE nu ar trebui să-şi vândă valorile pentru rezultate nesigure. Deşi trebuie să cooperăm cu Turcia pentru a ne asigura că refugiaţii sunt adăpostiţi în condiţii decente, trebuie să acţionăm doar pe baza meritelor Ankarei şi să nu luăm în considerare procesul de aderare”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.