Comisia pentru ocuparea forţei de muncă a Parlamentului European (EMPL) va începe curând negocierile cu guvernele ţărilor membre ale Uniunii Europene în legătură cu modificarea directivei privind muncitorii detaşaţi, a anunţat miercuri Parlamentul European.
Plenul nu a avut obiecţii la decizia Comisiei de a începe discuţiile cu Consiliul UE, astfel că acestea pot începe imediat. La rândul său, Consiliul a adoptat luni mandatul de negociere.
Evenimente
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Acum că şi Consiliul este pregătit să se alăture Parlamentului European la masa negocierilor, suntem nerăbdători să finalizăm directiva privind lucrătorii detaşaţi, actualizată şi adaptată obiectivelor. Lucrurile se mişcă în direcţia bună, dar problemele pot apărea în detalii. Vom acorda o mai mare atenţie problemei transportului rutier, pentru a fi siguri că reforma va asigura echilibrul între libertatea de a oferi servicii şi o mai bună protecţie a lucrătorilor”, au declarat raportoarele Elisabeth Morin-Chartier (PPE, FR) şi Agnes Jongerius (S&D, NL).
Astfel, se aşteaptă ca Parlamentul şi Consiliul UE să înceapă negocierile în luna noiembrie şi să ajungă la un acord în prima lectură.
Directiva europeană privind muncitorii detaşaţi datează din 1996 şi cuprinde regulile minime pentru muncitorii trimişi să lucreze în alte ţări, precum plata, perioadele de lucru, concediile şi condiţiile de angajare. Aceasta le permite companiilor europene să trimită angajaţi în alte state UE cu contracte prin care sunt nevoite să garanteze numai salariul minim din ţara gazdă.
Deşi muncitorii detaşaţi reprezintă mai puţin de 1% din forţa de muncă din UE – mulţi dintre ei lucrează în sectoarele de transport şi în construcţii – subiectul a accentuat diviziunile dintre Estul sărac şi Vestul bogat.
Ţările care au detaşat cei mai mulţi lucrători sunt Polonia, Germania, Franţa şi Slovenia, iar cele care au primit cei mai mulţi muncitori sunt Germania, Franţa şi Belgia.
Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.