Eurodeputaţii au adoptat miercuri un proiect european de reglementare a inteligenţei artificiale (AI), deschizând astfel calea unei negocieri cu statele membre ale Uniunii Europene (UE) în vederea limitării riscurilor unor sisteme de tip ChatGPT, prin care Parlamentul European (PE) cere noi interdicţii - de exemplu interzicerea sistemelor automate de recunoaştere facială în locuri publice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comisia Europeană (CE) voia să folosească utilizarea acestui sistem de recunoaştere facială de către forţele de ordine în lupta împotriva criminalităţii şi terorismului.

Acest subiect urmează să alimenteze dezbateri cu statele membre UE - care resping interzicerea acestei tehnologii controversate.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

UE speră să încheie - până la sfârşitul anului - prima reglementare din lume care să încadreze şi să protejeze inovaţia în domeniul inteligenţei artificiale, un sector strategic în competiţia economică.

Bruxellesul a propus în urmă cu doi ani un proiect ambiţios, a cărui examinare a trenat mult timp şi care a fost întârziată şi mai mult în ultimele luni de controverse cu privire la pericolele pe care le reprezintă AI generative capabile să creeze texte sau imagini.

PE şi-a adoptat miercuri propunerea, printr-un vot în sesiune plenară, la Strasbourg.

Negocieri urmează să înceapă miercuri seara cu state membre UE, în vederea finalizării cât mai rapide a legislaţiei.

Comisarul european însărcinat cu Piaţa Comună Thierry Breton, iniţiatorul proiectului împreună cu colega sa Margrethe Vestager, a îndemnat la încheierea procesului ”în lunile viitoare”.

”ACŢIUNE RAPIDĂ”

”AI ridică numeroase întrebări, pe plan social, etic şi economic (...). Este vorba despre o acţiune rapidă şi despre asumarea responsabilităţilor”, a declarat el miercuri.

Însă această reglementare urmează să intre în vigoare - în cel mai bun caz - abia 2026.

Thierry Breton şi Margrethe Vestager şi-au anunţat intenţia de a obţine angajamente voluntare ale întreprinderilor cât mai rapid posibil, subliniind că acest lucru este urgent.

Sistemele inteligenţei artificiale, de o mare complexitate tehnică, fascinează şi îngrijorează în egală măsură.

Ele pot salva vieţi şi permite un salt înainte în diagnosticul medical, însă pot fi exploatate de către regimuri autoritariste în vederea exercitării unei supravegheri în masă a cetăţenilor.

Marele public le-a descoperit potenţialul uriaş la sfârşitul anului trecut, odată cu lansarea generatorului de conţinuturi redirecţionale ChatGPT al societăţii californiene OpenAI, care poate redacta dizertaţii originale, poeme sau traduceri în câteva secunde.

Un exemplu al realizărilor posibile este un cântec inedit al Beatles, înregistrat cu ajutorul AI în recrearea vocii lui John Lennon, care urmează să iasă în acest an.

Însă difuzarea pe reţele de socializare a unor imagini false, mai ”reale” ca realitatea, create cu aplicaţii ca Midjourney, trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile unei manipulări a opiniei publice şi a pericolelor la adresa democraţiei.

Oameni de ştiinţă au cerut un moratoriu al dezvoltării sistemelor celor mai puternice, până când vor fi mai bine încadrate de lege.

”NEVOIE DE REGULI”

”Avem nevoie de reguli (...). Lumea întreagă ne priveşte”, a subliniat eurodeputatul Brando Benifei, într-o dezbatere, marţi.

Poziţia PE confirmă, în linii mari, abordarea CE.

Textul se inspiră din reglementări existente în domeniul securităţii produselor şi prevede controale vizând în primul rând întreprinderile.

Nucleul proiectului constă într-o listă de reguli impuse numai aplicaţiilor considerate ”cu risc mare”.

Este vorba despre sisteme folosite în domenii sensibile - de exemplu infrastructuri critice, educaţia, resursele umane, menţinerea ordinii sau gestionarea migraţiilor.

Între obligaţiile figurează prevederea unui control uman al maşinii, stabilirea unei documentaţii tehnice sau crearea unui sistem de gestionare a riscurilor.

Respectarea regulilor şi obligaţiilor urmează să fie controlată de către autorităţi de supraveghere în fiecare stat membru.

PE vrea să încadreze cât mai bine AI generative de tipul ChatGPT şi cere un regim specific de obligaţii, care le reiau în mare pe cele prevăzute în sistemele ”cu risc mare”.

Propunerea CE, prezentată în aprilie 2021, prevede o încadrare a sistemelor AI care interacţionează cu oamenii.

Ea le va obliga să informeze utilizatorul că se află într-o legătură cu o maşină şi va obliga aplicaţiile care generează imagini să precizeze că acestea au fost crate ăn mod artificial.

Această obligaţie va fi, probabil, lărgită la texte.

Interdicţiile urmează să fie rare.

Ele urmează să vizeze aplicaţii contrare valorilor europene - precum sisteme de evaluare cetăţenească sau de supravegehre în masă folosite în China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.