Parlamentul European a votat miercuri începerea procedurii de sancţionare a Ungariei pentru încălcarea regulilor democratice, anunţă Reuters. După un vot tensionat, majoritatea parlamentarilor europeni au susţinut moţiunea de a activa Articolul 7 din Tratatul UE împotriva Ungariei. Guvernul lui Viktor Orban este acuzat că a redus la tăcere presa, a atacat ONG-urile şi a subminat independenţa justiţiei.
S-au înregistrat 448 de voturi "pentru", 197 "împotrivă" şi 48 de abţineri.
Un raport al parlamentarului european Judith Sargentini a notat că atacurile lui Orban asupra presei independente, justiţiei, imigranţilor şi refugiaţilor reprezintă un pericol pentru principiile fundamentale ale Uniunii Europene.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Această măsură nu va duce la penalizarea imediată a Ungariei, dar va deschide calea către impunerea unor sancţiuni. Votul înseamnă, de asemenea, că Ungaria va primi un avertisment oficial pentru că a încălcat valorile europene.
Orban a descris votul ca fiind o răzbunare faţă de Ungaria pentru că a refuzat să primească refugiaţi conform regulilor UE.
Moţiunea urmează să fie aprobată de liderii celor 28 de state membre UE. Este nevoie de un vot unanim pentru ca Ungaria să nu mai aibă drept de vot, iar o astfel de decizie ar fi, cel mai probabil, blocată de Polonia, aflată într-o situaţie similară.
Articolul 7 din Tratatul UE reprezintă cea mai radicală sancţionare ce poate fi impusă unui stat membru. Activarea lui poate duce la suspendarea anumitor drepturi ale statului membru în cauză, în special, al dreptului său de vot în Consiliul UE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.