Premierul bulgar Boiko Borisov a obţinut unda verde a Parlamentului pentru a-şi lansa controversatul proiect de rescriere a Constituţiei, în timp ce ciocniri între opozanţi şi poliţie s-au soldat cu cel puţin 45 de răniţi la Sofia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Violenţe au marcat, miercuri - pentru prima oară - manifestaţiile zilnice împotriva corupţiei.

Protestatari de toate orientările cer demisia Guvernului şi a procurorului general Ivan Gheşev, cărora le reproşează că ”au legături cu oligarhia”.

În toral 124 din cei 240 de deputaţi bulgari au aprobat miercuri prin vot ca Boiko Borisov, şeful conservator al Guvernului să lanseze dezbateri pe o perioadă de mai multe luni privind modificarea Constituţiei, a anunţat Partidul GERB al premierului, în pofda furiei activiştilor anticorupţie, care denunţă o simplă manevră prin care şeful Guvernului vrea să tragă de timp.

Preşedintele Rumen Radev a îndemnat, în Parlament, la demisia Guvernului şi i-a îndemnat pe deputaţi să respingă proiectul revizuirii Constituţiei. ”Nu absenţa unei noi Constituţii i-a scos pe oameni în stradă, ci lipsa de moralitate a conducărorilor şi corupţia”, a declarat el.

Borisov, în vârstă de 61 de ani, a promis să demisioneze dacă este declanşată revizuirea Constituţiei.

”Demisia!”, ”Mafia!”, au scandat în faţa sediului Parlamentului mii de manifestanţi, referindu-se la Borisov şi aruncând cu proiectile în poliţişti echipaţi cu măşti şi scuturi.

În total, 45 de persoane - inclusiv 27 de poliţişti, dar şi manifestanţi şi jurnalişti - au fost conduşi la spital, majoritatea ”intoxicaţi”, potrivit autorităţilor sanitare şi poliţiei.

ZECI DE ARESTĂRI

Nori de gaz cu piper şi bombe asurzitoare au fost folosite - pentru prima oară - în Bulgaria împotriva manifestanţilor, iar ONG-ul Comitetul Helsinki a prostestat faţă de o ”folosire disproporţionată a forţei”.

Peste 30 de manifestanţi, majoritatea cunoscuţi forţelor de ordine, au fost reţinuţi, a anunţat un reprezentant al poliţiei.

Tensiunea a crescut miercuri seara, iar manifestanţi ai aruncat timp de o oră şi jumătate cu petarde, pietre şi sticle în jandarmii care apărau sediile Guvernului şi Parlamentului.

Apeluri la calm ale organizatorilor nu au fost ascultate.

Poliţia a contaatacat cu lovituri de baston şi sprayuri cu piper, respingând manifestanţii şi procedând la alte 30 de arestări.

Premierul Boiko Borisov, aflat la putere din 2009, refuză să demisioneze.

Partidul său GERB a obţinut miercuri unda verde în Parlament în vederea deschiderii dezbaterilor prevăzute să dureze între două şi cinci luni, cu privire la necesitatea elaborării unei noi Constituţii.

Potrivit observatorilor, propunerea vizează să-i ţină pe conservatori şi pe aliaţii lor naţionalişti la putere până la sfârşitul mandatului, în martie 2021.

Partidul minoirităţii turce MDL şi opoziţia socialistă s-au opus, stânga denunţând o voinţă de a limita puterile preşedintelui Republicii, care provine din rândul socialiştilor.

Proiectul nu limitează în niciun fel, denunţă criticii acestuia, puterea procurorului general, în prezent de neatins, în pofida faptului că Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) reclamă acest lucru de mult timp.

În vederea obţinerii susţinerii formaţiuni naţionaliste, conservatorii au acceptat să introducă în noua Constituţie, în cazul în care este adoptată, ca mariajul să fie definiti exclusiv ca o uniune între un bărbat şi o femeie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.