Un nou tratat de coperare pe care preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel urmează să-l semneze la 22 ianuarie vizează să relanseze cuplul franco-german într-un context european ”dificil”, printr-o serie de proiecte concrete, mai ales în domeniul Apărării, a anunţat luni Palatul Elysée, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Este un moment important pentru strângerea rândurilor, pentru a arăta că cuplul franco-german este un soclu care continuă să existe, care poate progresa şi se poate relansa”, a apreciat luni preşedinţia franceză.

”O nouă dinalică va intra în acţiune, pentru că în acest proiect de tratat există o voinţă de ne afirma destinul comun, inclusiv securitatea comună”, sublinia joi şeful diplomaţiei franceze Jean-Yves Le Drian la postul de ştiri CNews.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Această semnare intervine în contextul în care cei doi lideri sunt fragilizaţi - Angela Merkel se pregăteşte să plece din post în toamna lui 2021, iar Emmanuel Macron se confruntă cu criza ”vestelor galbene”.

Cuplul franco-german urmează să fie cu atât mai ”în ofensivă, eficient, angajat şi coordonat”, cu cât contextul european este ”în mod obiectiv dificil”, subliniază Palatul Elysée refrindu-se la Brexit şi la ascensiunea populismului.

Tratatul de la Aachen (Aix-la-Chappelle) îl va ”completa” pe cel cunoscut sub numele de Tratatul de la Elysée, semnat în 1963 de generalul de Gaulle şi Konrad Adenauer şi care a concretizat reconcilierea franco-germană prin înfiinţarea Oficiului Franco-German al Tineretului (OFAJ) şi schimburi la nivel de tineret între cele două ţări.

”Firul roşu al (noului) tratat este convergenţa franco-germană, convergenţa economiilor noastre, societăţilor noastre (...) în serviciul consolidării proiectului european”, relevă Palatul Elysée.

”Nu am mers niciodată atât de departe şi în mod atât de explicit în apropierea în domeniul Apărării”, notează preşedinţia franceză.

Cele două ţări vor adopta totodată ”o clauză a apărării reciproce care recunoaşte că o agresiune, o ameninţate la adresa uneia dintre cele două ţări va fi considerată ca o agresiune, o ameninţare a celeilalte ţări, care va acţiona pentru a-şi ajuta partenera”.

Această solidaritate, inspirată de tratatele NATO şi UE, se va traduce concret prin ”desfăşuroarea unor mijloace în domeniul securităţii civile, informaţiilor, eventual militare” comune în caz de atac terorist.

”Principiul cooperării va fi de asemnea implementat în marile programe industriale şi cu privire la echipamentul” militar, după exemplul proiectelor cu privire la un tanc şi un avion de luptă viitoare lansate de către cele două ţări.

La nivelul societăţii, Parisul şi Berlinul vor să iniţieze o dinamică de tip "OFAJ 2.0", prin înfiinţarea unui ”Fond cetăţenesc” ce va finanţa mobilitatea tinerilor şi proiecte asociative comune sau de înfrăţire între instituţii şcolare şi oraşe.

Cele două capitale plănuiesc de asemenea o ”platformă numerică comună de conţinuturi de informare” la care mai multe instituţii media (France Télévisions, ARD, Arte...) deja au ”început să reflecteze”.

Ele vor consolida totodată cooperarea transfrontalieră cu scopul de a facilita viaţa zilnică în ceea ce priveşte norme, fiscalitatea şi cotizaţii sociale de o parte şi de alta a frontierei.

Un proeict comun de reconversie a instalaţiei nucleare franceze de la Fessenheim, situată în apropierea frontierei germane, în vederea unei închideri a centralei nucleare franceze în 2020, este de asemenea în studiu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.