Autorităţile pariziene au lansat luni după-amiază gaze lacrimogene, în încercarea de a dispersa o mulţime de protestatari din zona centrală a oraşului. De asemenea, ciocniri violente au izbucnit între forţele de ordine şi protestatari, care au manifestat împotriva ambilor candidaţi din al doilea tur al cursei pentru Palatul Elysee. Autorităţile au anunţat că până la trei poliţisti au fost răniţi, inclusiv un ofiţer ce prezintă arsuri grave, în urma violenţelor. Protestatarii au ieşit în stradă pentru a-i contesta pe ambii candidaţi din cursa pentru palatul Elysee, în vreme ce alte mitinguri paşnice se desfăşoară în acelaşi timp în Paris, relatează The Telegraph şi Reuters.
UPDATE: Trei poliţişti au fost răniţi în urma protestelor violente din Paris
Sute de tineri mascaţi au aruncat cu bombe incendiare spre forţele de securitate, care au răspuns în schimb cu gaze lacrimogene în timpul unui miting în mare parte paşnic din zona centrală a Parisului.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De asemenea, patru tineri au fost arestaţi pentru ”deţinere de arme interzise”.
”Trei ofiţeri au fost răniţi, iar unul este în stare gravă cu arsuri din cauza unor cocktailuri Molotov”, a declarat un poliţist.
#manif1ermai #Presidentielle2017 pic.twitter.com/kv5ufg3ppI
— Jasmins d'ailleurs (@dr_jassmine) 1 mai 2017
— Jasmins d'ailleurs (@dr_jassmine) May 1, 2017
De asemenea, reprezentanţii sindicatului poliţiştilor au condamnat faptul că protestatarii au ieşit în stradă pentru a distruge lucruri, nu pentru a demonstra paşnic.
Imaginile video i-au suprins pe poliţişti în timp ce înconjurau aproximativ 150 de protestatari violenţi, care au încercat să pertube o demonstraţie paşnică din piaţa Bastillia.
Însă, unii protestatari au continuat să arunce cu bombe incendiare, care au explodat în flăcări pe străzile din Paris.
Parizienii au auzit explozii puternice provocate de artificii în zona centrală a metropolei, iar mai multe magazine au fost vandalizate de protestatarii violenţi.
Aceştia din urmă au distrus inclusiv o staţie de autobuz din Paris.
#LePenNon #1ermai #manif1ermai Des detonations retentissent par dizaine à Bastille... pic.twitter.com/fmnA6CZZYd
— Quotidien Libre (@QuotidienLibre) 1 mai 2017
— Quotidien Libre (@QuotidienLibre) May 1, 2017
Peste 9.000 de poliţisti şi soldaţi au fost desfăşuraţi pentru a menţine ordinea la demonstraţiile organizate atât de sindicalişti, cât şi de protestatari cu ocazia Zilei Muncii.
Unii sindicalişti au încercat să transforme demonstraţiile tradiţionale într-un eveniment de solidaritate naţională împotriva Frontului Naţional.
Însă, tinerii protestatari îi denunţă pe ambii candidaţi promovaţi în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale şi au ameninţat că nu vor recunoaşte rezultatele scutinului, continuând în schimb protestele violente în întreaga Franţă.
”Nici ciumă, nici holeră”, au scandat aceştia din urmă pe străzile Parisului.
Marine Le Pen reprezintă pentru mulţi un simbol al rasismului şi xenofobiei, în vreme ce Emmanuel Macron are o politică economică considerată prea liberală şi este condamnat pentru cariera sa de bancher la Rothschild.
Între timp, cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale se pregătesc să participe la mitinguri electorale la doar câteva străzi de violenţele din Paris.
Protestatarii au aruncat cu grenade şi fumigene spre poliţişti
Potrivit primelor informaţii, protestatarii au aruncat cu grenade fumigene spre poliţiştii, care au încercat să împingă mulţimea de pe o arteră din zona centrală a Parisului.
Apoi, autorităţile s-au văzut nevoite să lanseze gaze lacrimogene pentru a ţine mulţimea la distanţă.
Protestatarii au aprins mai multe focuri la marginea străzii, iar un poliţist a fost rănit în urma violenţelor din Paris.
Aceste ciocniri violente ar putea să continue, având în vedere numărul demonstraţiilor oreganizate de Ziua Muncii.
Luni, parizienii s-au adunat pentru un miting paşnic de Ziua Muncii, în vreme ce unioniştii au ocupat străzile în semn de protest faţă de rezultatele primului tur al cursei pentru palatul Elysee.
De asemenea, tinerii activişti îi resping pe ambii candidaţi şi au participat şi la alte proteste violente după promovarea îl al doilea tur a lui Emmanuel Macron şi a lui Marine Le Pen.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.