Părinţii lui Roman Protasevici, un tânăr jurnalist disident belarus încarcerat în Belarus după deturnarea avionului Ryanair de la Atena la Vilnius la bordul căruia se afla, au lansat un apel la ajutor şi au primit susţnerea G7 împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, susţinut de Moscova, relatează AFP.
”Vreau să-mi auziţi strigătul, strigătul sufletului meu, pentru ca să înţelegeţi cât de dificil ne este nouă acum”, a declarat Natalia Protasevici, mama jurnalistului în vârstă de 26 de ani, care riscă o pedeapsă cu închisoarea aspră, într-o conferinţă de presă, joi, la Varşovia.
”Vreau să ne trimiteţi cererea peste tot în lume, reprezentanţilor guvernelor, statelor UE, liderilor UE, liderilor americani. Strig şi vă implor, ajutaţi-mă să-mi eliberez fiul”, le-a spus ea jurnaliştilor.
Tatăl lui Roman, Dmitri Protasevci, consideră că fiul său este un ”erou”.
'Please save him!': Anguish of jailed Belarus journalist's parents.
— AFP News Agency (@AFP) May 26, 2021
From their new home in Poland, the parents of Roman Protasevich have been in anguish since his Ryanair flight was forced to land in Belarus, leading to his arresthttps://t.co/cRUD6zoODk pic.twitter.com/RzZNZtQNNY
Părinţii jurnalistului - exilaţi la Varşovia după reprimarea lansată în Belarus anul trecut - nu au niciun contact cu fiul lor de când acesta a fost arestat duminică pe aeroport, la Minsk.
La Londra, miniştrii de Externe din G7 au condamnat ”cu cea mai mare fermitate” arestarea jurnalistului şi a partenerei sale şi au cerut ”eliberea imediată şi necondiţionată” a acestora şi celorlalţi jurnalişti şi deţinuţi politici din Belarus.
Jurnaliştii belaruşi se confruntă cu o ”situaţie dezastruoasă”, a subliniat, la Vilnius - unde a depus plângere împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, secretarul general al organizaţiei Reporters sans frontières (RSF), Christophe Deloire.
ÎNTÂLNIRE LUKAŞENKO-PUTIN
Roman Protasevici este acuzat de către autorităţile belaruse de faptul că a organizat ”tulburări în masă” în Belarus, o ţară zguduită în 2020 de manifestaţii împotriva realegerii lui Lukaşenko.
Tânărul, care trăieşte în exil, a fost redactorul-şef al unei publicaţii de opoziţie, Nexta, care a jucat un rol-cheie în coordonarea contestării, reprimată fără milă de Minsk.
Minskul este susţinit în acest dosar de principalul său aliat, neclintit, Rusia.
Kremlinul a anunţat, în urma unui discurs susţinut de către Lukaşenko, că nu are ”motive să nu creadă declaraţiile liderilor belaruşi”.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a îndemnat joi Occidentul ”să înceteze să-i diabolizeze pe cei care nu-i plac”.
Lavrov a dat asigurări că autorităţile belaruse sunt ”dispuse şi transparente”.
Aleksandr Lukaşenko se întâlneşte vineri, în Rusia, cu Vladimir Putin.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...