Papa Francisc ajunge miercuri în Columbia, cu un mesaj de unitate pentru o naţiune profund divizată de un accord de pace care a pus capăt la cinci ani de război cu rebelii marxişti din FARC, dar care a lăsat multe victime ale conflictului sceptice faţă de procesul de vindecare naţională, relatează Reuters.
Suveranul Pontif, care face a 20-a sa deplasare în străinătate de când a preluat conducerea Bisericii Catolice, în 2014, şi a cincea în America Latină, de unde este originar, va ajunge la Bogota, de unde va pleca în cursul săptămânii la Villavicencio, Medellin şi Cartagena.
Papa de origine argentiniană speră că prezenţa sa va contribui la unitate într-o naţiune sfâşiată de disensiunile acute privind acordul de pace cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Vorbind cu reporterii în avionul său, în drum spre Bogota, el a declarat că această vizită este “puţin specială pentru că este făcutăă pentru a ajuta Columbia să meargă înainte pe calea către pace”.
Zborul către Columbia îl va purta pe Papă pe deasupra Venezuelei, care este zguduită de luni de proteste faţă de preşedintele Nicolas Maduro, care şi-a consolidat controlul asupra puterii pe fondul unei crize economice tot mai profunde. Suveranul Pontif şi-a exprimat speranţa că “ţara va ajunge la o bună stabilitate cu dialog pentru toţi”.
În Columbia, Papei i se pregăteşte o primire călduroasă, Oamenii au stat la cozi lungi, în jurul unei catedrale din Bogota, pentru a obţine permise de acces la evenimentele planificate, în timp ce vânzători ambulanţi le oferea doritorilor tricouri, evantaie şi postere cu imaginea capului Bisericii Catolice.
“Faptul că Papa Francisc vine în Columbia trebuie să unească oamenii. Nu putem continua să fim polarizaţi. Trebuie să învăţăm să trăim în pace şi să ne respectăm diferenţele”, a spus Lucia Camargo, o pensionară aflată la coadă.
“Nu am crezut niciodată că îl voi vedea pe Papa Francisc pensionar, un bărbat care mi-a reînnoit credinţa, prin tot de a făcut şi care va reînnoi, cu siguranţă, credinţa Columbiei, pentru a putea lăsa deoparte diferendele şi pentru a trăi în pace adevărată”, mărturiseşte şi Antonio Ballesteros, în vârstă de 53 de ani, în Piaţa Bolivar.
Politicienii şi episcopii catolici din Columbia sunt divizaţi în susţinerea lor pentru acordul de pace, unii susţinând că este prea bland cu gherilele. Papa ar urma să să le ceară să îşi lase deoparte diferendele.
“Vizita ne va oferi un sentiment de unitate, de iertare”, a spus primarul de Bogota, Enrique Penalosa. “Columbia este foarte polarizată în prezent. Sunt multe pasiuni, multe uri”, a adăugat el.
Reconcilierea va fi tema centrală pentru evenimentele de vinery, din oraşul Villavicencio, de la sud de Bogota. Acolo, Papa va asculta mărturiile oamenilor ale căror vieţi au fost afectate de violenţă şi apoi va rosti o predică. La ceremonie vor participa şi foşti rebeli, care au predate armele înainte de acord.
Papa nu nu se va întâlni cu liderii FARC sau cu opoziţia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...