Papa Francisc s-a declarat miercuri ”foarte îngrijorat” de ”spirala violenţelor” în Ţara Sfântă, după baia de sânge de luni în Fâşia Gaza, unde aproape 60 de manifestanţi palestinieni au fost ucişi de forţe israeliene de securitate, relatează AFP.
”Sunt foarte îngrijorat de escaladarea tensiunilor în Ţara Sfântă şi în Orientul Mijlociu şi de spirala violenţelor care îndepărtează şi mai mult de la calea păcii, dialogului şi negocierilor”, a lansat Papa argentinian la finalul tradiţionalei sale audienţe generale de miercuri.
”Îmi exprim marea durere faţă de morţi şi răniţi şi le sunt aproape prin rugăciune şi afecţiune tuturor celor care suferă”, a adăugat Suveranul Pontif.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Reafirm că folosirea violenţei nu a adus niciodată pacea. Războiul îndeamnă la război, violenţa îndeamnă la violenţă”, a subliniat Papa, invitând părţile vizate şi comunitatea internaţională să acţioneze în favoarea ”dialogului, dreptăţii şi păcii”.
Papa a transmis de asemenea ”urări cordiale” comunităţii musulmane cu ocazia lunii sfinte a Ramadanului, care începe joi, exprimându-şi speranţa ca ”această perioadă privilegiată de rugăciune şi de post să ajute la înaintarea pe calea Domnului şi calea păcii”.
”Noi nu învăţăm niciodată”, a comentat, grav, anterior, Papa, salutând în Piaţa Sfântul Petru foşti combatanţi polonezi de la Bătălia de la Monte Cassino, teatrul între Roma şi Napoli al unor bombardamente sângeroase în al Doilea Război Mondial.
Forţe israeliene au ucis luni aproape 60 de manifestanţi palestinieni şi au rănit alţi aproximativ 2.500, de-a lungul frontierei dintre Fâşia Gaza.
Aceste proteste au avut loc în ziua inaugurării la Ierusalim a Ambasadei Statelor Unite în Israel.
Papa Francisc şi-a reiterat în mai multe rânduri, în ultimele luni, dorinţa unui statu-quo internaţional al Ierusalimului şi unei reluări a dialogului între israelieni şi palestinieni în vederea unei soluţii care să aibă la bază două state.
Papa argentinian a criticat astfel, în mod indirect, decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului.
Ierusalimul - cu locurile sale sfinte iudaice, creştine şi musulmane - este un subiect pasional.
De la înfiinţarea Israelului, în 1948, comunitatea internaţională nu a recunoscut acest oraş drept capitala sa.
Ea consideră că ”statutul final” al oraşului este necesar să fie negociat între israelieni şi palestinieni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...