Mai mulţi studenţi palestinieni au perturbat marţi o reuniune a diplomaţilor Uniunii Europene în Cisiordania şi au atacat cu pietre unele dintre maşinile acestora, spărgând geamul din spate al unuia dintre vehicule, pentru a protesta faţă de războiul din Gaza, au declarat martori citaţi de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Diplomaţii UE din teritoriile palestiniene ocupate de Israel se reuniseră la Muzeul Palestinian, care celebrează istoria şi cultura palestiniană, în Birzeit, în apropiere de Ramallah, când a avut loc incidentul.

Unul dintre diplomaţii prezenţi a declarat pentru Reuters că se aflau la întâlnire când afară a apărut o mulţime care le spunea să plece şi, după ce încercările de dialog au eşuat, diplomaţii au plecat. Experienţa a fost neplăcută, dar nu a existat nicio ameninţare serioasă la adresa vreunui diplomat, a spus acesta.

Videoclipuri difuzate ulterior pe reţelele sociale au arătat o mulţime înconjurând o maşină şi spărgând un geam prin aruncarea de pietre.

Amr Kayed, un student de la Universitatea Birzeit, a declarat că i-au obligat pe diplomaţii UE să plece pentru a transmite un mesaj că "oricine este complice la genocid şi la ofensiva asupra Gaza" nu este binevenit.

Oliver Owcza, reprezentantul Germaniei în teritoriile palestiniene, a spus că regretă faptul că întâlnirea a fost întreruptă. "Cu toate acestea, rămânem angajaţi să lucrăm în mod constructiv cu partenerii noştri palestinieni!", a declarat el pe X. "Protestul paşnic & dialogul paşnic îşi au întotdeauna locul", a adăugat diplomatul.

Înainte de incident, studenţii palestinieni au postat pe Facebook un mesaj prin care au chemat la un protest faţă de prezenţa reprezentantului Germaniei, din cauza sprijinului acordat de ţara sa Israelului în războiul din Gaza.

Germania a fost unul dintre cei mai fideli aliaţi ai Israelului de la atacurile din 7 octombrie ale militanţilor Hamas, care au ucis 1.200 de persoane, potrivit unui bilanţ israelian. Peste 34.535 de palestinieni au fost ucişi în timpul ofensivei militare ulterioare a Israelului, potrivit autorităţilor sanitare din enclavă. Germania a fost, de asemenea, unul dintre principalii exportatori de arme către Israel, trimiţând în 2023 echipamente militare şi arme în valoare de 326,5 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului german al Economiei.

Violenţele din Cisiordania, care erau deja în creştere înainte de război, s-au intensificat de atunci prin sporirea raidurilor israeliene şi a atacurilor de stradă palestiniene. Înregistrările Ministerului palestinian al Sănătăţii arată că forţele israeliene sau coloniştii au ucis cel puţin 460 de palestinieni de la 7 octombrie.

Israelul a cucerit Cisiordania în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu, iar de atunci zona se află sub ocupaţie militară, în timp ce coloniile israeliene s-au extins treptat. Palestinienii au în vedere Cisiordania ca parte a unui viitor stat independent care să includă şi Gaza şi Ierusalimul de Est.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.