Democraţii au început să voteze în cadrul "Super Tuesday", o etapă hotărâtoare în alegerile primare, în vederea departajării între favoritul Bernie Sanders şi fostul vicepreşedinte american Joe Biden, care are vântul în pupa după ce a reunit tabăra moderată în cursa la fotoliul de la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Super”-ziua electorală de marţi, în care 14 state se pronunţă în alegerea adversarului lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din noiembrie în Statele Unite, este marcată de intrarea în cursă a unui nou protagonist - miliardarul Michael Bloomberg, care nu a participat la primele patru scrutinuri şi a învestit fără să numere din averea personală în bătălie.

”Este Ziua Z”, a lansat Joe Biden, pe Twitter, la deschiderea secţiilor de votare în aceste state foarte diferite, între care se află câteva cu mare greutate precum California, Texasul, North Carolina sau Virginia, care atribuie un mare număr de delegaţi necesari în vederea obţinerii învestiturii.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Mult timp ultrafavorit, dar defavorizat de rezultate slabe în primele voturi, fosta mână dreaptă a lui Barack Obama a reuşit o restabilire excepţională, obţinând o victorie cu un scor mare în South Carolina şi votul afroamericanilor - considerat indisprensabil oricărui candidat democrat.

El a obţinut luni susţinerea a trei candidaţi - a tânărului Pete Buttigieg, revelaţia alegerilor primare democrate, a senatoarei din Minnesota Amy Klobuchar, populară în Midwest, şi a texanului Beto O'Rourke.

”Indiferent că l-aţi susţinut pe Pete, Amy, Beto sau pe orice alt candidat, să ştiţi că există o casă pentru dumneavoastră în această campanie”, a dat asigurări moderatul în vârstă de 77 de ani, care nu şi-a ascuns emoţia, la un miting, luni seara, la Dallas, în Texas, în mijlocul noilor susţinători.

”El mă face să mă gândesc la fiul meu, Beau”, mort de cancer de creier, a declarat el, referindu-se la Pete Buttigieg, în vârstă de 38 de ani. ”Este cel mai frumos compliment pe care-l pot face unui bărbat”, a adăugat el, prezicându-i un viitor strălucitor.

Toţi speră că ieşirea lor din cursă îi va permite lui Joe Biden să-l oprească pe Bernie Sanders, devenit super-favorit după o demarare cu surle şi trâmbiţe. Ideile foarte de stânga ale senatorului în vârstă de 78 de ani - care promovează o asigurare medicală universală - îngrijorează o parte a establishmentului democrat.

”Bermie a avut mereu în faţa sa această bătălie uriaşă. Dacă obţine învestitura ar fii enorm”, a declarat pentru AFP Jessica Chadwell, în vârstă de 24 de ani, care preconiza să voteze marţi cu Sanders la Burlington, în fieful său în Vermont.

BLOOMBERG ÎN AMBUSCADĂ

Odată cu recentele retrageri, alegerile primare sunt mai mult ca niciodată o cursă între septuagenari. Înainte să se rezume la un duel Biden-Sanders, un al treilea bărbat alb, în vârstă de 78 de ani constituie noutatea acestui "Super Tuesday": Mike Bloomberg şi jumătatea de miliard de dolari pe care a cheltuit-o pe publicitate în campanie.

Două prime dezbateri puţin convingătoare l-au făcut să coboare în sondaje, însă fostul primar al New Yorkului, una dintre primele zece averi mondiale, se află în continuare pe poziţia a treia, după Bernie Sanders şi Joe Biden.

O contraperfomanţă din partea sa i-ar lăsa fostului vicepreşedinte un bulevard pe centru, singurul moderat în faţa ”socialistului” revendicat Bernie Sanders, într-o ţară în care acest apelativ evocă în continuare Războiul Rece şi comunismul.

TERITORIU IMENS

Din extremitatea de nord-est a Statelor Unite şi până la Pacific, alegerile primare organizate marţi acoperă un teritoriu imens - 14 state, plus Insulele Samoa americane şi democraţii care trăiesc în străinătate.

California, un stat aprig progresist cu 40  de milioane de locuitori, cântăreşte în mod decisiv. Texasul, cu 30 de milioane de locuitori, este de asemenea de urmărit.

În total, peste o treime dintre delegaţi sunt distribuiţi dintr-o singură lovitură, ceea ce face din această zi un moment-cheie.

Sondajele în vederea acestui "Super Tuesday" îi sunt larg favorabile lui Bernie Sanders, creditat pe primul loc în trei (California, Texas şi Virginia) dintre cele patru state care oferă cei mai mulţi delegaţi la Convenţia care va desemna, la sfârşitul lui iulie, candidatul democrat în alegerile prezidenţiale.

Sanders este creditat primul şi în Massachusetts, statul din care alt candidat de stânga, Elizabeth Warren, este senatoare. Un scor slab pentru ea aici ar putea însemna sfârşitul campaniei sale.

North Carolina înclină de partea lui Joe Biden.

Ca o lovitură aplicată rivalilor săi, Donald Trump a susţinut un miting electoral în acest stat cu o zi înainte de vot. Înconjurat de o mare de şepci roşii, el a promis să-i bată pe ”socialiştii radicali”.

Miliardarul republican, căruia îi place să se amestece în campania democrată, afirmă că zarurile sunt ”trucate” în defavoarea lui Bernie Sanders.

El şi-a atacat şi alţi adversari cu ajutorul poreclelor: "Mini Mike Bloomberg  nu-şi va reveni niciodată din dezbaterile sale marcate de incompetenţă”, a scris el pe Twitter marţi, după ce a apreciat că ”Joe adormitul nu mai ştie nici măcar unde e şi nici ce face”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.