Justiţia din Hong Kong a declarat 14 activişti în favoarea democraţiei ”vinovaţi” de subversiune, cel mai mare dosar în baza legii securităţii naţionale promulgat la jumătatea lui 2020, care a zdrobit orice disidenţă în fosta colonie britanică în urma unor manifestaţii în favoarea democraţiei importante, unele violente, în 2019, în acest teritoriu situat în sudul Chinei, relatează AFP.
Autorităţile au inculpat 47 de reprezentanţi de prim-plan ai opoziţiei, provenind din întregul spectru politic, cu privire la ”conspiraţie în scopuri subversive”, pe care îi acuză de activităţi politice prin care voiau să doboare Guvernul local.
Justiţia s-a pronunţat joi în cazurile a 16 dintre cei 47 de acuzaţi care au pledat nevinovat.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Judecătorul Înaltei Curţi Andrew Chan a citit joi numele a 14 acuzaţi găsiţi vinovaţi de subversiune, inclusiv ale foştilor deputaţi ”Long Hair” Leung Kwok-hung şi Ray Chan şi fostei jurnaliste Gwyneth Ho.
În schimb, tribunal i-a găsit nevinovaţi pe doi foşti consilieri districtuali.
Pedepsele urmează să fie stabilite mai târziu, în cursul acestui an.
Activiştii condamnaţi voiau să submineze autoritatea Guvernului, iar ”în opinia noastră, acest lucru ar fi antrenat o criză constituţională la Hong Kong”, au scris trei judecători de la Înalta Curte, atent selectaţi.
Majoritatea acuzaţilor se află în închisoare din 2021.
Toţi au fost inculpaţi în 2021 cu privire la ”conspiraţie în vederea comiterii unor acte de subversiune”, fapte pedepsite cu închisoare pe viaţă, după ce au organizat cu un an mai înainte alegeri primare neoficiale în vederea selectării unor candidaţi din opoziţie în vederea alegerilor legislative.
PROCES FĂRĂ JURAŢI
Obiectivul era obţinerea unei majorităţi în Adunarea parţială aleasă din oraş, care să respingă prin veto bugetele şi eventual să o oblige astfel pe conducătoarea prochineză de atunci a Hong Kongului Carrie Lam să demisioneze, potrivit parchetului.
Apărarea a subliniat că Legea fundamentală care serveşte drept Constituţie a Hong Kongului, prevedea mecanisme care permiteau acest proiect şi că era vorba, astfel, de ”o problemă pur politică şi nu de o problemă juridică”.
Procesul a avut loc fără juraţi - o răsturnare a tradiţiei judicare a fostei colonii britanice.
Acest dosar este urmărit îndeaproape de către comunitatea inmternaţională.
Diplomaţi de la consulatele Franţei, Italiei şi reprezentanţei Uniunii Europene au fost la tribunal joi.
Statele Unite şi alte ţăări din Occident au criticat Beijingul, apreciind că reduce libertăţile promise la retrocedarea fostei colonii britanice Chinei, în 1987.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.