Guvernul ungar va face tot posibilul pentru ca România să poată adera la spaţiul Schengen - fără controale la frontierele interne - până la sfârşitul acestui an, în timpul preşedinţiei ungare a Consiliului UE, a declarat marţi, la Bucureşti, ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, citat într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Budapesta, relatează MTI.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În urma discuţiilor avute cu ministrul român de interne, ministrul ungar a precizat că în primul rând este în interesul naţional al Ungariei ca România să adere la spaţiul Schengen, întrucât eliminarea controalelor la frontierele rutiere ar elimina cozile lungi de la punctele de trecere şi, în plus, s-ar pune la dispoziţie pentru trafic rutier zece legături care în prezent sunt accesibile doar sâmbăta.

El a subliniat că acest lucru ar facilita şi legăturile între comunităţile maghiare de cele două părţi ale frontierei. De asemenea, el a arătat că România este una dintre principalele pieţe de export ale Ungariei, astfel încât aderarea la Schengen ar fi extrem de benefică pentru companiile ungare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Aşadar, noi nu avem decât de câştigat de pe urma aderării României la Schengen, prin urmare vom face tot posibilul pentru ca România să poată adera la această zonă în timpul preşedinţiei ungare a UE” - a declarat Peter Szijjarto.

„Sperăm foarte mult că nici ţările vest-europene nu vor fi ipocrite şi că toţi cei care au spus până acum că vor susţine această aderare, o vor şi face, sperăm sincer că cei care au opus veto ultima dată aderării României la Schengen, de data aceasta nu vor mai împiedica crearea unui consens european, a unei poziţii europene comune”, a adăugat el, referindu-se, fără a o numi, la Austria.

SZIJJARTO CERE O ATITUDINE FERMĂ FAŢĂ DE MIGRANŢI

Péter Szijjártó a menţionat semnarea unui acord bilateral privind cooperarea transfrontalieră în domeniul urmăririi penale, care „va contribui la protejarea Ungariei şi a ungurilor”.

El a subliniat că ambele ţări se află pe o rută care a fost folosită anterior cu predilecţie de către imigranţii ilegali şi de reţelele de crimă organizată.

„Ar face acelaşi lucru şi acum, dacă România şi Ungaria nu ar avea o atitudine atât de fermă faţă de migranţi, faţă de traficul de persoane şi crima organizată”, a spus ministrul maghiar.

El a subliniat că părţile au convenit să intensifice şi mai mult această cooperare pentru menţinerea securităţii. „Este clar că factorii care cauzează migraţia ilegală nu se atenuează, devin din ce în ce mai acuţi, iar fluxurile de migraţie ilegală vor continua să se intensifice aici, la frontiera de sud-est a Europei”, a avertizat el, în condiţiile în care migraţia rămâne una din temele favorite ale Budapestei în disputele pe care le are cu Bruxelles-ul.

Ministrul Szijjarto a subliniat că Ungaria şi România se află într-o poziţie cheie pentru a se proteja şi pentru a proteja Europa de migranţii ilegali, potrivit comunicatului transmis de MAE de la Budapesta. „Bineînţeles, noi ne vom proteja de migranţii ilegali, chiar dacă Bruxelles-ul ne va pedepsi pentru aceasta, deoarece pentru noi siguranţa poporului ungar este pe primul loc”, a spus Szijjarto la Bucureşti.

În iunie, Budapesta a fost sancţionată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a operat modificări în politica sa în privinţa migraţiei.

CITEȘTE ȘI Enervat de Bruxelles, Szijjarto a plecat vineri în Rusia: „UE priveşte pasiv cum se joacă Ucraina cu securitatea energetică a Ungariei / Evaluarea realistă a situaţiei lipseşte cu desăvârşire, iar psihoza de război e în toi / Borrell este un fel de Biden”

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.