Partidele politice din dreapta radicală europeană au sărbătorit victoria în alegerile parlamentare de duminică a Partidului Libertăţii din Austria (FPOe) văzută ca un impuls pentru naţionaliştii ultraconservatori, pe fondul îngrijorărilor legate de imigraţie, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Ce sfârşit de săptămână! După Cehia, o victorie a patrioţilor şi în ţara vecină”, a scris ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, duminică seara, într-o postare pe Facebook. „Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ) nu a mai câştigat niciodată alegeri parlamentare în ţara sa. Însă acum, aliaţii noştri au încheiat pe primul loc. Nu războiului, nu migraţiei şi nu propagandei de gen! Bravo, multe, multe felicitări! Herzlichen Glückwunsch!” - a scris şeful diplomaţiei ungare.

La începutul acestui an, FPOe a încheiat o alianţă cu partidul Fidesz al prim-ministrului ungar Viktor Orban, cel care a blocat sau a întârziat frecvent deciziile majore ale UE, cum ar fi sancţiunile împotriva Rusiei şi ajutorul pentru Ucraina.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Condus de Herbert Kickl, care a mizat electoral pe o economie care merge prost şi pe îngrijorările că Austria a primit mai mulţi imigranţi decât poate integra, FPOe a obţinut 29% din voturi, un rezultat record care i-ar putea oferi o platformă pentru a conduce următorul guvern. Kickl trebuie să-şi găsească însă un partener pentru a forma o coaliţie stabilă şi este detestat de alţi lideri de partid din Austria, care au refuzat să se alieze cu el şi au început rapid să discute posibilitatea de a sonda alternative la un guvern condus de FPOe.

Cu toate acestea, au existat cuvinte calde din partea aliaţilor din Europa, unde FPOe face parte dintr-un grup al dreptei dure în Parlamentului European condus de Reuniunea Naţională (Rassemblement National, RN), partid de extremă dreapta din Franţa. Liderul său de facto, Marine Le Pen, şi-a exprimat, la rândul ei, încântarea faţă de victorie şi a declarat că aceasta arată că partidele din această familie avansează. „După alegerile din Italia, Olanda şi Franţa, acest val care susţine apărarea intereselor naţionale, salvgardarea identităţilor şi reînvierea suveranităţilor confirmă triumful poporului pretutindeni”, a scris Le Pen într-o postare pe X.

Bjoern Hoecke, unul dintre liderii formaţiunii de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), a calificat victoria FPO edrept „senzaţie” şi a declarat pe X: „Victoria FPOe nu este doar o victorie pentru Austria - se extinde mult dincolo de graniţele republicii alpine şi este un semn bun de progres pentru Europa”.

Victoria FPOe, partid eurosceptic, ar putea semăna diviziuni în cadrul Uniunii Europene cu privire la teme de politică externă, cum ar fi sprijinul pentru Ucraina împotriva invaziei Moscovei, scrie Reuters.

Kickl se opune trimiterii de ajutoare la Kiev, iar criticii săi şi ai altor partide din grupul de dreapta Patrioţi pentru Europa - al treilea ca mărime din Parlamentul European - reproşează adesea că acestea au fost prea blânde cu Moscova după invadarea Ucrainei.

Naţionalistul olandez Geert Wilders, al cărui partid PVV conduce guvernul olandez, a reacţionat la victoria FPOe pe X spunând: „Suntem învingători! Vremurile se schimbă! Identitate, suveranitate, libertate şi fără imigraţie ilegală/azil este ceea ce tânjesc zeci de milioane de europeni!”

Vicepremierul italian Matteo Salvini, din partidul guvernamental Liga, a declarat că votul din Austria reprezintă „o zi istorică în numele schimbării”.

„Celor care vorbesc despre „extrema dreaptă”, să le reamintim că la Viena (ca şi în aproape toată Europa) există doar dorinţa de schimbare prin repunerea în centru a valorilor muncii, familiei şi securităţii”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.