Italia plănuieşte să transfere imigranţii de pe nava Aquarius pe alte nave pentru a-i trimite în Spania, în pofida protestelor organizaţiilor umanitare care au cerut Guvernului italian să le permită accesul pe ţărm imediat, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Organizaţia "Medici Fără Frontiere", care operează nava Aquarius alături SOS Mediterana, a declarat că Italia intenţionează să mute cel pu'in o parte dintre migranţi pe alte vase pentru a-i trimite apoi în portul din Valencia.

"Acest plan ar însemna că oameni care sunt deja extenuaţi ar mai îndura încă patru zile de călătorit pe mare. Medici Fără Frontiere cere ca siguranţa oamenilor să vină înaintea politicii. Opţiunea mai bună ar fi debarcarea oamenilor în cel mai apropiat port după care pot fi transportaţi în Spania sau în alte ţări pentru a urma procedurile legale acolo”, se arată într-o postare de pe Twitter a organizaţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Totuşi, Guvernul Italiei nu pare să se răzgândească, dorind să pună presiune pe Uniunea Europeană pentru a fi împărţită responsabilitatea imigranţilor într-un mod egal, în pofida avertizărilor conform cărora o furtună va aduce valuri de peste doi metri înălţime.

"În această dimineaţă vom trimite nave şi bărci pentru a-i transporta în Spania”, a declarat Danilo Toninelli, ministrul Transporturilor, adăugând că Italia deja a trimis provizii către Aquarius.

O navă a Gărzii de coastă din Italia care avea la bord 937 de migranţi, plecând din Libia, este aşteptată să ajungă în portul din Sicilia miercuri.

"Nimeni nu ar trebui să îndrăznească să numească Italia inumană sau xenofobă”, a declarat Toninelli.

Organizaţiile umanitare  au criticat faptul că ambarcaţiunea Gărzii de coastă a putut avea acces la portul din Sicilia în timp ce nava Aquarius, care petrecuse mai mult timp pe mare, nu a primit acces.

"De ce cei 629 de oameni de pe Aquarius trebuie să mai sufere? ONG-urile fac acelaşi lucru ca Garda de coastă. Este totul o mişcare politică?”, a comunicat organizaţia Sea Watch, pe Twitter.

Nava Aquarius a salvat 629 de migranţi în şase operaţiuni distincte, în noaptea de sâmbătă spre duminică. La bordul navei se află şi 123 de minori neînsoţiţi, 11 copii şi şapte femei însărcinate. Atât Malta cât şi Italia au refuzat accesul navei, susţinând că responsabilitatea privind primirea migranţilor ar trebui împărţită în mod egal în Uniunea Europeană.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.