Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit miercuri limite mai constrângătoare ale principalilor poluanţi ai aerului, inclusiv ale particulelor în suspensie, care ucid prematur şapte milioane de oameni anual, mai ales în ţările sărace, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este pentru prima oară când OMS îşi actualizează liniile durectoare mondiale cu privire la calitatea aerului din 2005.

Numeroase date arată că poluarea atmosferică care are o incidenţă asupra diverselor aspecte ale sănătăţii a crescut în mod sensibil de atunci.

Din acest motiv, OMS a scăzut aproape toate pragurile de referinţă cu privire la poluanţii numiţi ”clasici”, şi anume particule în suspensie, ozon, doxid de azot, dioxid de sulf şi monoxid de carbon.

Noile linii directoare nu sunt norme constrângătoare juridic, însă ele stabilesc cadrul prin care ţările îşi protejează mai bine populaţia.

Directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus îndeamnă ”toate ţările şi pe toţi cei care luptă să protejeze mediul să le folosească pentru a reduce suferinţele şi a salva vieţi”.

Aproximativ şapte milioane de decese premature, în principal din cauza unor boli necontagioase, sunt atribuite anual poluării aerului ambiental şi poluării aerului interior, potrivit OMS.

POLUAREA AERULUI, UNA DINTRE PRINCIPALELE AMENINŢĂRI DE MEDIU

”Poluarea aerului este o ameninţare la adresa sănătăţii în toate ţările, însă ea afectează mai ales populaţiile din ţărlie cu venit slab sau intermediar”, a subliniat dr. Tedros, în contextul în care ţările sărace se confruntă cu niveluri tot mai mari ale poluării atmosferice, alimentată de o urbanizare tot mai mare şi de o dezvoltare economică ce are la bază folosirea combustibililor fosili.

Directorul OMS Europa, dr. Hans Henri Kluge, consideră că ”aerul pur ar trebui să fie un drept uman fundamental şi o condiţie necesară sănătăţii şi productivităţii societăţilor”.

”Cu toate acestea, în pofida faptului că această calitate a aerului s-a îmbunătăţit puţin în ultimii 30 de ani, milioane de persoane continuă să moară prematur, adesea în populaţiile cele mai vulnerabile şi marginalizate”, afirmă el, citat într-un comunicat.

Odată cu modificările climatice, calitatea aerului este, potrivit OMS, una dintre principalele ameninţări de mediu la adresa sănătăţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.