Seulul a reacţionat cu un mix de optimism şi confuzie faţă de summit-ul istoric dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, după ce Trump a anunţat că va încheia exerciţiile militare comune cu Coreea de Sud, notează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a salutat deznodământul summit-ului şi a lăudat „curajul şi determinarea celor doi lideri”.

„Acesta este doar începutul şi s-ar putea să existe dificultăţi în viitor dar nu ne vom întoarce la căile trecutului şi nu vom renunţa niciodată la această călătorie curajoasă. Este o mare victorie reuşită atât de Statele Unite cât şi de cele două Corei şi un pas mare înainte pentru toate persoanele din lume care susţin pacea”, a declarat Moon.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Totuşi, comentariile lui Trump referitoare la oprirea exerciţiilor militare au stârnit confuzie.

Armata sud-coreeană a publicat un comunicat în care precizează: „În ceea ce priveşte comentariile preşedintelui Trump despre oprirea exerciţiilor militare ... trebuie să aflăm mai exact sensul sau intenţia acestor comentarii”.

Coreea de Nord a fost de acord „să colaboreze pentru dezarmare nucleară a peninsulei coreene”, un limbaj care rămâne deschis interpretării.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a lăudat acordul şi a declarat că este dispus să comunice cu Phenianul pentru a rezolva situaţia cetăţenilor japonezi răpiţi de spionii nord-coreeni în timpul războiului rece: „Sunt determinat ca Japonia să înfrunte Coreea de Nord şi să rezolvăm situaţia în mod bilateral”.

China a sugerat că ar trebui să fie luată în considerare ridicarea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord de către comunitatea internaţională. „Sancţiunile sunt o modalitate de a ajunge la un ţel, nu ţelul în sine. Consiliul de Securitate al ONU ar trebui să susţină şi să se conformeze eforturilor discuţiilor diplomatice către o dezarmare nucleară a peninsulei coreene”, a declarat Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din China.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.