Israelul a anunţat moartea a opt soldaţi în sudul Libanului, primii ucişi de la începutul operaţiunilor sale terestre de luni împotriva mişcării islamiste Hezbollah susţinute de Iran, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După o săptămână de bombardamente israeliene asupra bastioanelor Hezbollah care s-au soldat cu sute de morţi în Liban, în 46 miercuri, o lovitură israeliană a ucis trei persoane la Damasc, inclusiv ginerele liderului Hezbollah Hassan Nasrallah, el însuşi asasinat de Israel săptămâna trecută la periferia Beirutului, a anunţat un ONG.

"Hassan Jaafar al-Qasir, ginerele lui Hassan Nasrallah, a fost una dintre cele două victime libaneze ale atacului israelian, care a vizat un apartament dintr-o clădire rezidenţială din cartierul Mazzé din Damasc", a anunţat Observatorul sirian pentru drepturile omului.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

O sursă apropiată Hezbollah a confirmat această informaţie pentru AFP şi a precizat că Hassan Jaafar al-Qasir era fratele lui Jaafar al-Qasir, responsabil cu transferul de arme din Iran către Liban, pe care Israelul a anunţat că l-a ucis marţi într-un atac asupra suburbiei sudice a Beirutului.

La rândul său, Iranul a lansat marţi al doilea său atac direct împotriva Israelului, urmat de ameninţări cu represalii încrucişate între cele două ţări.

"Iranul a făcut o greşeală gravă (...) şi va plăti preţul", a avertizat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că Statele Unite se vor opune atacurilor israeliene împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, după ce în ziua precedentă şi-a reafirmat sprijinul deplin pentru Israel.

La rândul său, preşedintele iranian Massoud Pezeshkian a promis „un răspuns mai puternic” în caz de represalii, asigurând totodată că ţara sa „nu caută războiul”.

Escaladarea militară dintre Israel, pe de o parte, şi Iran şi Hezbollah, pe de altă parte, a stârnit temeri că situaţia din Orientul Mijlociu ar putea deveni incontrolabilă, la un an după atacul fără precedent comis de Hamas, aliat al Hezbollah, pe teritoriul israelian, care a declanşat războiul din Fâşia Gaza la 7 octombrie 2023.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat miercuri „ciclul dezgustător” de violenţe dintr-o regiune aflată în pragul unei „prăpastii”, adresându-se unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate.

Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a avertizat pe X că spitalele libaneze sunt „pline de pacienţi răniţi”. Sistemul de sănătate a fost slăbit de crize succesive şi se luptă să facă faţă nevoilor imense”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.