Opt activişti de mediu au fost arestaţi după ce intruziunea lor, joi, pe aeroportul din Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania, a dus la suspendarea temporară a sosirilor şi plecărilor de zboruri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şapte dintre activiştii arestaţi au reuşit să ajungă pe pistă, în timp ce al optulea a rămas blocat la gardul de protecţie al aeroportului, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că nu toţi activiştii au fost îndepărtaţi încă. Cu toate acestea, zborurile au fost reluate treptat.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Traficul a fost întrerupt timp de două ore înainte ca prima pistă să fie din nou operaţională la ora 07:02 (08:02 ora României), a declarat un purtător de cuvânt al aeroportului. O pistă de decolare a fost redeschisă la scurt timp după aceea. Traficul rămâne perturbat, a precizat aeroportul pe site-ul său, sfătuind pasagerii să verifice situaţia zborurilor lor.

CE VOR ACTIVIŞTII DE LA LETZTE GENERATION

Acţiunea a fost revendicată de activiştii grupului Letzte Generation (Ultima generaţie), o importantă mişcare activistă din Germania, responsabilă de numeroase operaţiuni spectaculoase în numele protecţiei climei. Una dintre metodele lor cele mai frecvente şi controversate este blocarea drumurilor şi a siturilor prin lipirea mâinilor activiştilor de asfalt.

"Şase manifestanţi au folosit cleşti mici pentru a face breşe în garduri (la aeroport, n.r.) şi au ajuns pe jos, pe bicicletă şi pe skateboard în diferite puncte din jurul pistelor de decolare şi aterizare", se arată într-un comunicat de presă al grupului. Acţiunea este întreprinsă "pentru a solicita guvernului german să participe la elaborarea şi semnarea unui acord internaţional obligatoriu din punct de vedere juridic care să reglementeze eliminarea treptată la nivel mondial a petrolului, gazului şi cărbunelui până în 2030", explică aceştia. Aceasta face parte dintr-o campanie internaţională desfăşurată împreună cu alte organizaţii, adaugă ei. O fotografie difuzată de grup arată un manifestant aşezat pe pistă cu un banner portocaliu "petrolul ucide".

Ministrul german al transporturilor, Volker Wissing, a condamnat joi acţiunea "criminală" şi a cerut sancţiuni dure împotriva activiştilor. "Se pare că activiştii pentru climă încearcă să facă cât mai multe pagube posibil. Oamenii legii trebuie să răspundă cu maximă severitate", a spus el, solicitând pedepse de cinci ani de închisoare pentru cei care blochează aeroporturile.

"Oricine îşi forţează intrarea în aeroporturi, ocupă pistele şi blochează avioanele pune în pericol vieţile oamenilor", a adăugat el.

AEROPORTURILE, LUATE LA ŢINTĂ DE ACTIVIŞTI

Miercuri, mai multe organizaţii de mediu au desfăşurat acţiuni împotriva aeroporturilor din Europa, inclusiv aeroportul Heathrow din Londra, cel mai mare din Europa, şi aeroportul Köln din Germania. Potrivit poliţiei londoneze, şapte persoane au fost arestate la Heathrow şi alte trei în alte locuri. La Köln (vest), activiştii au rămas blocaţi pe pistă, blocând traficul timp de patru ore.

În Finlanda, nouă activişti au blocat pentru scurt timp controalele de securitate la aeroportul din Helsinki, în timp ce la Barcelona (Spania), cinci activişti au fost interceptaţi înainte de a putea rămâne pe pistă, aşa cum intenţionau, potrivit Oil Kills.

În Elveţia, la Zurich şi Geneva, activiştii au blocat căile de acces la aeroporturi.

În cele din urmă, patru activişti au pulverizat o substanţă portocalie în sala de aşteptare a aeroportului din Viena, în timp ce alţi doi au întârziat plecarea unui avion cu destinaţia Roma.

Aceste acţiuni au avut loc în contextul în care se anunţase că 21 iulie a fost cea mai caldă zi înregistrată la nivel mondial de la începutul înregistrărilor în 1940, cu o temperatură medie de 17,15°C, depăşind recordul precedent stabilit cu o zi înainte, potrivit reţelei europene Copernicus.

La sfârşitul lunii iunie, Scotland Yard a anunţat că a dejucat planurile Just Stop Oil de a perturba operaţiunile din aeroporturile britanice, arestând 27 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.