Întreruperea tratamentelor vizând să-l menţină în viaţă pe Vincent Lambert a început luni dimineaţa, o decizie medicală care a provocat furia părinţilor săi, ale căror şanse de a opri ”această nebunie” scad, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), care le-a respins demersul la 30 aprilie, le-a respins luni, din nou, cererea, în lipsa oricărui ”element nou”.

Preşedintele Emmanuel Macron, căruia i-au scris sâmbătă implorându-l să intervină, le-a răspuns luni că ”nu-i revine să suspende” oprirea tratamentelor, hotărâtă, ”în conformitate cu legile noastre”, cu câteva zile înaintea alegerilor europene.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Tot luni, avocaţii lor au sesizat din nou Consiliul de Stat şi au anunţat o ”audiere de urgenţă” la Curtea de Apel din paris, în urma unei hotărâri a Tribunalului de mare Instanţă (TGI) din Paris, vineri. Altă acţiune avută în vedere, la un tribunal corecţional de la Reims, împotriva doctorului Vincent Sanchez, care a semnat în aprilie 2018 cererea de încetare a tratamentelor şi a cărui radiere o cer.

Într-un e-mail adresat familiei, şeful serviciilor de îngrijiri paliative al Spitalului Sébastopol de la Reims le-a anunţat ”oprirea tratamentelor” şi ”sedarea profundă şi continuă” a lui Vincent Lambert, în vârstă de 42 de ani, un tetraplegic aflat în stare vegetativă de peste zece ani.

Potrivit unor surse medicale, pacientul ar putea muri în câteva zile, eventual în două până la trei săptămâni.

Medicul afirmă că ”speră ca pentru domnul Vincent Lambert fiecare să ştie să deschidă o paranteză şi să se adune în jurul lui, pentru ca aceste momente să fie mai uşoare, intime şi personale”.

El evocă astfel poziţiile ireconciliabile care sfâşie de şase ani familia - de o parte părinţii, catolici înfocaţi, un frate şi o soră care se opun opririi tratamentelor, iar de cealaltă parte soţia sa, Rachel, nepotul său François şi cinci fraţi şi surori care vor ca această ”încrâncenare terapeutică” să înceteze.

”ÎNCRÂNCENARE JUDICIARĂ ŞI MEDIATICĂ”

”Sunt nişte monştri! Sunt nazişti! (...) Sunt pe cale să-l sedeze. (...) Este o crimă, asta e tot”, a lansat în lacrimi Viviane Lambert, în vârstă de 73 de ani, mama lui Vincent, în faţa sediului spitalului.

O înregistrare video a pacientului a fost difuzată luni pe site-ul Valeurs actuelles, prezentată ca datând de duminică, în care mama se află la căpătâiul fiului său. Avocaţii lui Rachel Lambert intenţionează să depună plângere cu privire la aducerea unei atingeri la adresa vieţii private.

Această difuzare ”nu este respectuasă faţă de persoane lui Vincent”, a reacţionat nepotul său, François Lambert, care este în favoarea opririi tratamentelor şi se declară ”destul de senin, nerăbdător ca asta să se termine”.

Avocatul său, Gerard Chemla, consideră că ”în loc de reculegerea şi seninătatea care se impun doliului, ne aflăm din nou într-o situaţie de încrâncenare judiciară şi mediatică”.

După Conferinţa Episcopilor din Franţa, Papa Francisc a luat de asemenea poziţie.

”Să ne rugăm pentru cei care trăiesc într-o stare gravă de handicap. Să apărăm mereu viaţa, darul lui Dumnezeu, de la început şi până la sfârşitul natural. Să nu cedăm culturii deşeului”, a scris el Twitter în diverse limbi, fără să-l evoce pe Vincent Lambert.

Părinţii, Viviane şi Pierre, în vârstă de 80 de ani, apreciază că fiul lor este ”handicapat” şi că trebuie să fie transferat într-o instituţie specializată. Ei au organizat, duminică, o adunare cu scopul de a denunţa o ”eutanasie deghizată”.

”Lovitura în forţă continuă, este timpul să oprim această nebunie”, au reacţionat avocaţii lor, Jean Paillot şi Jérôme Triomphe.

Ei intenţionează să oblige Franţa să aplice ”măsurile conservatoare” ale unui organism ONU - Comitetul Drepturilor Persoanelor Handicapate (CDPH), care i-a cerut să suspende oprirea îngrijirilor, în aşteptarea examinării dosarului pe fond.

”ÎN CADRUL LEGII”

Ei insistă asupra ultimului raport al unor experţi mandataţi de justiţie, prezentat la sfârşitul lui 2018. Aceştia avansau că această condiţie medicală a lui Lambert "nu necesită vreo măsură de urgenţă” şi că ”există în Franţa structuri care pot să-l găzduiască până la dispariţie”.

Aceiaşi experţi afirmau însă că ”starea sa vegetativă cronică ireversibilă” nu-i mai lasă ”vreun acces posibil la cunoştinţă”.

Franţa subliniază că măsurile conservatoare preconizate de CDPH ”sunt lipsite de caracter constrângător” şi insistă asupra ”dreptului pacientului de a nu suferi din cauza unei încăpăţânări nerezonabile”.

Întreruperea tratamentelor - a patra din 2013 - a fost validată de către Consiliul de Stat, la sfârşitul lui aprilie, iar părinţii şi-au multiplicat în zadar recursurile de atunci.

Autorul legii din 2016 cu privire la sfârşitul vieţii, Jean Leonetti, prim-vicepreşedinte al Partidului Les Republicains (LR, opoziţie), apreciază, din contră, că oprirea îngrijirilor lui Vincent Lambert se înscrie ”în cadrul legii”.

Vincent Lambert nu a lăsat directive în avans. Soţia sa şi nepotul său afirmă că acest fost infirmier a luat poziţie împotriva oricărei încrâncenări terapeutice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.