Opoziţia din Belarus a înfiinţat marţi un consiliu, iniţiativă denunţată de Lukaşenko ca o încercare de preluare a puterii la 10 zile după alegerile care au dus la declanşarea unor demonstraţii de amploare, transmite Reuters.
Mulţi dintre liderii importanţi din opoziţie sunt fie în închisoare fie în exil, inclusiv candidata la preşedinţie Sviatlana Tsihanouskaia, care a fugit din ţară după votul despre care susţinătorii săi afirmă că l-a câştigat.
Mii de protestatari au ieşit în stradă, înfruntând autorităţile, pentru a cere demisia lui Lukaşenko.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Olga Kovalkova, reprezentanta lui Tsihanouskia la conferinţa de presă organizată pentru lansarea noului consiliu al opoziţiei, a spus că se aşteaptă ca Tihanouskaia să revină în curând la Minsk, pentru a acţiona ca un garant într-o tranziţie a puterii negociată.
”Acţionăm doar prin mijloace legale. Situaţia este critică. Autorităţile nu au altă soluţie decât să vină la dialog. Situaţia se va înrăutăţi”, a spus Kovalkova.
Anterior, Lukaşenko a descris consiliul opoziţiei ca fiind ”o încercare de preluare a puterii” şi a promis ”măsuri adecvate”, în remarci făcute în cadrul Consiliului său de Securitate, transmite la televiziune.
În condiţiile în care rezultatele oficiale ale alegerilor l-au declarat învingător cu 80% din voturi, Lukalenko pare să fi subestimat amploarea nemulţumirii publice întro ţară cu dificultăţi economice şi epidemia de coronavirus pe care le-a respins.
Cel puţin doi protestatari au murit şi câteva mii au fost repinuţi de forţele de ordine.
Între timp au apărut tot mai multe semne că Lukaşenko pierde controlul asupra ţării pe care o conduce de 26 de ani, muncitorii intrând în grevă la fabrici considerate ca fiind bastioane ale puterii sale.
După apariţia unor imagini pe internet cu poliţişti care îşi aruncă uniformele la gunoi, Ministerul de Interne a recunoscut marţi că unii poliţişti au demisionat.
Tot marţi, Lukaşrnko a acordat medalii ”pentru un serviciu impecabil” oficialilor din serviciile de ordine care au contribuit la combaterea protestelor.
Între personalităţile importante care au vorbit împotriva guvernului se află şi Pavel Latuşko, fost ambasador în Polonia, Franţa şi Spania, care ulterior a devenit directorul celui mai prestigios teatru din Belarus, anul trecut. Acesta a fost concediat după ce şi-a exprimat indignarea provocată de reţinerea protestatarilor.
”În viaţa fiecărei persoane apare o limită care nu poate fi trecută. Această limită a apărut atunci când am văzut oameni ieşind din închisoare şi vorbind despre violenţele împotriva lor. Mi s-a făcut ruşine”, a spus acesta.
Întregul colectiv de actori a demisionat marţi în masă, în semn de solidaritate, la teatrul Janka Kupala National Theatre, unde ministrul Culturii Yuri Bondar i-a întâlnit pe scenă. Unul câte unul, actorii i-au prezentat demisia şi au strictat ”pleacă”.
Sute de protestatari aflaţi în faţa teatrului i-au aplaudat pe actorii care au ieşit.
Tsihanouskaia, o debutantă în politică, în vârstă de 37 de ani, care a devenit candidată din partea opoziţiei după ce personalităţi mai cunoscute, inclusiv soţul ei activist, au fost încarceraţi sau nu au fost lăsaţi să participe la alegeri, a publicat apeluri pe internet adresate urmăritorilor ei, pentru a protesta paşnic.
”Toate aceste ilegalităţi scandaloase, incorecte ne arată cât de putred este acest sistem, în care o singură persoană controlează totul. Un singur om a ţinut ţara în frică timp de 26 de ani”, a afirmat aceasta.
Lukaşenko afirmă că protestele sunt provocate din străinătate.
Agenţia oficială de presă Belta a publicat un video în care protestatarii sunt numiţi ”gunoaie cumpărate şi vândute, pregătite să îşi vândă propria ţară pentru 20 de dolari”.
Lukaşenko a spus Consiliului său de Securitate că atrmata a intrat în alertă la graniţele vestice, descriind ”problemele interne ” ca fiind o parte a unei ameninţări externe.
Atenţia este concentrată pe reacţia Rusiei la cea mai mare criză dintr-o fostă republică sovietică după cea produsă în Ucraina în 2014, când Moscova a intervenit militar după îndepărtarea unui lider prieten, de către protestele populare.
Din punct de vedere cultural, politic şi economice, Belarusul este fosta republică sovietică cu legăturile cele mai apropiate de Rusia, inclusiv un tratat care proclamă o uniune cu un steag roşu de tip sovietic. Vladimir Putin şi Lukaşenko au auvut însă o relaţie personală dificilă.
Cancelarul german Angela Merkel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi şeful politicii externe a Uniunii Europene, Charles Michel, au vorbit marţi la telefon cu Putin.
Kremlinul a anunţat că Putin i-a avertizat pe cei trei să nu se amestece în afacerile Belarusului.
UE se pregăteşte să impună noi sancţiuni împotriva oficialilor din Belarus. Diplomaţii europeni afirmă că situaţia din Belarus este diferită de cea din Ucraina, de acum şase ani, parţial pentru că opoziţia din Belarus nu doreşte neapărat să slăbească relaţiile cu Rusia, ci doar să scape de Lukaşenko.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.