Partidul Republican al Poporului (CHP, opoziţie) a cerut luni Înaltei Comisii Electorale (YSK) din Turcia să anuleze rezultatul referendumului care-i acordă puteri vaste preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează The Associated Press. Şeful Înaltei Comisii Electorale (YSK) respinge însă acuzaţiile de fraudă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Starea de urgenţă urmează să fie prelungită după referendumul din Turcia

Opoziţia cere YSK să anuleze rezultatul referendumului din Turcia

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Bulent Tezcan, vicepreşedintele Partidului Republican al Poporului (CHP, opoziţie), a citat nereguli în desfăşurarea votului.

"Există doar o singură cale de a pune capăt discuţiilor despre legitimitatea votului şi de uşura oamenii, iar aceasta este ca Înalt Comisie Electorală să anuleze votul”, a declarat el.

Decizia fără precedent a YSK de a accepta ca valide buletine de vot care nu poartă ştampila oficială de control a provocat indignarea opoziţiei.

Tezcan a declarat că nu este posibil ca autorităţile să stabilească despre câte buletine de vot exprimate în acest fel este vorba.

Partidul a anunţat anterior că va contesta rezultatul consultării.

Tezcan a declarat luni pentru presă, la Ankara, că numărarea buletinelor de vot a avut loc iniţial în secret, în mai multe secţii de votare.

El a spus că observatorilor nu li s-a permis să vadă procentele timp de cel puţin o oră şi jumătate, după ce a fost acceptată o plângere a partidului în acest sens.

Vicepreşedintele CHP a precizat că YSK a luat decizia să accepte ca valide buletinele de vot care nu aveau ştampila de control în urma unei plângeri depuse de către un oficial din cadrul Partidului Justiţiei şi Dreptărţii (AKP, islamo-conservator, la putere).

”Ea a fost implementată la momentul la care s-a simţit că voturile «nu» erau în avans faţă de voturile «da»”, a declarat Tezcan.

Înalta Comisie Electorală turcă respinge acuzaţiile de fraudare în referendum

Şeful Înaltei Comisii Electorale (YSK) a respins acuzaţiile de fraudă în referendumul din Turcia care-i va acorda preşedintelui Recep Tayyip Erdogan noi puteri vaste, relatează The Associated Press.

Două partide de opoziţie s-au plâns de un număr de nereguli în consultarea de deuminică, inclusiv de o decizie a YSK de a accepta ca valide buletine de vot care nu erau ştampilate.

Sadi Guven, preşedintele YSK, a apărat decizia instituţiei.

El a declarat luni, pentru presă, că decizia a fost luată pentru ca alegători cărora li s-a dat din greşeală buletine de vot neştampilate să nu fie ”victimizaţi”.

Şeful Înaltei Comisii Electorale a insistat asupra faptului că niciunul dintre buletinele de vot declarate valide nu sunt false sau exprimate fraudulos.

Tabăra ”da” a obţinut 51,41% din voturile exprimate în consultarea de duminică, iar tabăra ”nu” 48,59%, potrivit agenţiei proguvernamentale Anadolu.

Victoria taberei ”da” a fost confirmată de Înalta Comisie Electorală.

Referendumul de duminică din Turcia duce la cea mai mare schimbare politică din ţară de la înfiinţarea republicii, în urmă cu aproximativ 95 de ani, relatează The Guardian, care prezintă principalele schimbări aprobate de populaţie la consultarea populară.

CITEȘTE ȘI Principalele schimbări aduse de referendum în Turcia

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.