Directorul serviciilor ruse de informaţii externe (SVR) Serghei Narîşkin a acuzat-o miercuri pe opozanta belarusă Svetlana Tihanovskaia, că se află ”sub tutela” Statelor Unite, care au organizat, în opinia sa, manifestaţiile anti-Lukaşenko în Belarus, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”SUA au luat-o sub tutela lor pe fosta candidată în alegerile prezideţiale şi pe alţi activişti ai opoziţiei, promovaţi lideri ai viitorului «Belarus democratic»”, declară el într-un mesaj transmis agenţiilor ruse de presă.

În opinia sa, Washingtonul ”joacă un rol-cheie în evenimentele actuale din Belarus”, în pofida faptului că Statele Unite ”încearcă să rămână discrete în spaţiul public”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Statele Unite ar fi alocat, astfel, ”încă din 2019 şi la începutul lui 2020, prin intermediul a diverse organizaţii nonguvernamentale (ONG), 20 de milioane de dolari în vederea organizării manifestaţiilor antiguvernamentale”, potrivit lui Narîşkin.

Banii ar fi fost vărsaţi unor ”bloggeri independenţi”, dintre care cei mai promiţători au fost formaţi de ”instructori americani experimentaţi” în ţări ca Polonia şi Ucraina.

”Manifestaţiile au fost coordonate din străinătate de la început”, acuză şeful SVR, un apropiat al lui Vladimir Putin, propulsat în acest post în 2016, în urma unei îndelungate cariere alături de preşedintele rus, de la începutul anilor '90.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a făcut miercuri declaraţii asemănătoare, dând asigurări în faţa unor conducători la nivel naţional că ”tactica organizatorilor (manifestaţiilor) era bazată pe manualul clasic al revoluţiilor colorate” - eticheta rusă a contestărilor prodemocratice din Ucraina şi Georgia.

Lukaşenko a dat asigurări, potrivit agenţiei oficiale belaruse de presă Belta, că ”noi ştim cine conduce, cine vrea să se întâmple ceva în Belarus, şi de aceea nu vom lăsa garda jos şi suntem pregătiţi să răspundem oricărei provocări”.

O contestare fără precedent a izbucnit în Belarus în urma alegerilor prezidenţiale de la începutul lui august, în care Lukaşenko, care se află la putere din 1994, afirmă că a obţinut o victorie cu 80% din voturile exprimate.

Manifestaţii uriaşe la care iau parte peste 100.000 de oameni, în această ţară cu 9,5 milioane de locuitori, au loc în fiecare duminică şi cer plecarea lui Lukaşenko de la putere şi cer săse dea socoteală după reprimarea violentă a primelor manifestaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.