Opozanţii Brexitului se mobilizează sâmbătă în stradă, la Londra, cu scopul de a cere un al doilea referendum, în timp ce premierul Theresa May face demersuri în culise pentru a-i atrage pe deputaţi de partea acordului său al divorţului cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cei 27 au decis joi seara să acorde Regatului Unit două opţiuni în vederea unei amânări a Brexitului după data prevăzută iniţial la 29 martie, stabilind de-acum la 12 aprilie cel mai devreme data fatidică, la aproape trei ani de la referendumul prin care britanicii au decis să iasă din UE.
Această decizie ”subliniază importanţa ca Camera Comunelor să adopte acordul Brexitului săptămâna viitoare”, a declarat după aceea Theresa May, după mai multe ore de negocieri cu Cei 27.
Acest vot ar putea însă să nu aibă loc, ”dacă pare că nu va exista o susţinere suficientă pentru a-l organiza”, a anunţat conducătoarea conservatoare într-o scrisoare adresată deputaţilor şi publicată vineri seara de presa britanică.
Încheiat după17 luni de negocieri dificile cu Bruxellesul şi menit să implementeze un Brexit blând, acordul este foarte departe de a-i fi convins pe deputaţii britanici, care l-au respins deja în două rânduri, masiv, la 15 ianuarie şi 12 martie.
O a treia înfrângere umilitaore în Parlament ar ridica cu insistenţă problema supravieţuirii Theresei May la conducerea Executivului.
”TOTUL ESTE POSIBIL”
În scrisoarea sa adresată deputaţilor, conducătoarea conservatoare îşi prezintă din nou acordul drept ”cea mai bună soluţie” în vederea unei evitări a unei ieşiri fără acord (”no deal”) - un scenariu temut de mediile economice.
Anticipând, la rândul lor, o posibilă respingere a textului, Cei 27 i-au dat lui May opţiunea ca acodul să fie ratificat, iar Regatul Unit să iasă în mod ordonat din UE, beneficiind în acest sens de o scurtă amânare tehnică, până la 22 mai.
Cealaltă opţiune, în cazul respingerii acordului a treia oară, este ca Londra să hotărască până la 12 aprilie să organizeze scrutinul britanic în alegerile europene. În cazul în care regatul hotărăşte să ţină acest scrutin, Londra poate cere o nouă amânare, a cărei durată nu a fost stabilită.
Până la 12 aprilie ”totul este posibil”, a rezumat vineri preşedintele Consiliului European Donald Tusk, şi anume ”un acord, o prelungire lungă, dacă Regatul Unit decide să-şi revadă strategia, sau revocarea Articolului 50”, adică să renunţe la Brexit.
”Bineînţeles ne vom reuni din nou înaintea acestei date, cu siguranţă în prezenţa” Theresei May, a declarat la rândul său cancelarul german Angela Merkel, deschizând perspectiva unui nou summit.
Opozanţii Brexitului au îndemnat la o manifestaţie la prânz (13.00, ora României), în centrul Londrei, pentru a cere un nou referendum. Personalităţi politice de toate tendinţele şi-au anunţat participarea.
O aprigă opozantă a Brexitului, Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, i-a îndemnat pe cei care resping o ieşire din UE să profite ”la maximum de oportunitatea” oferită prin amânarea acordată de Bruxelles.
”Trebuie să evităm atât catastrofa unui «no deal», cât şi pagubele pe care le-au cauza acordul prost al premierului” Theresa May, a declarat Sturgeon, citată de agenţia britanică de presă Press Association (PA).
”Decizia UE de a amâna lucrurile cel puţin până la 12 aprilie a deschis o fereastră, iar aceia dintre noi care se opun Brexitului trebuie să profităm de şansa care ni se oferă”, a continuat Sturgeon, o partizană a organizării unui al doilea referendum pe tema ieşirii sau nu a Marii Britanii din UE.
În cazul în care hotărăşte să-şi prezinte din nou acordul în faţa deputaţilor, Theresa May va fi nevoită să înceapă prin a-l convinge pe preşedintele Camerei Comunelor John Bercow, care a împiedicat săptămâna aceasta organizarea unui nou vot asupra acordului, evocând o foarte veche practică ce interzice să se supună votului deputaţilor, de două ori la rând, acelaşi text.
Deciziile recente ale UE pot apărea, însă, ca elemente noi, permiţând votul, potrivit analiştilor.
Într-o atmosferă de incertitudine, o petiţie online care cere Guvernului să renunţe la Brexit, depusă pe site-ul Parlamentului, a obţinut un succes fulegrător, cu 3,6 milioane de semnături în două zile.
OCAZIE ”RATATĂ”
May este necesar mai ales să-i convingă pe parlamentari să-şi schimbe părerea cu privire la text, după ce i-a înfuriat dând pe ei vina amânătirlor Brexitului, într-o alocuţiune, cu o zi înainte de summitul european, în care se declara de partea poporului.
Un semn al unor dificultăţi viitoare, micul partid nord-irlandez DUP, care-i asigură Theresai May o fragilă majoritate absolută în Parlament, a apreciat vineri că premierul a ”ratat o ocazie” de a-şi îmbunătăţi acordul divorţului în cadrul întâlnirii sale cu liderii UE.
În contextul în care clasa politică are deja în vedere o nouă respingere, altă opţiune era evocată vineri, şi anume posibilitatea organizării unei serii de voturi cu valoare indicativă, care să determine ce vrea Parlamentul.
”În eventualitatea în care Camera (Comunelor) ar respinge (acordul), ar fi rezonabil să avem nişte voturi subsecvente pentru a şti ce vrea” această cameră inferioară a parlamentului, a declarat secretarul de stat al Brexitului Kwasi Kwarteng.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...