Forţele kurde din Siria au lansat duminică o operaţiune în domeniul securităţii, în tabăra de deplasaţi Al-Hol, zguduită de crime în serie, a anunţat o organizaţie nonguvernamentală (ONG), potrivit căreia zeci de arestări au avut loc în rândul locuitorilor taberei, suspectaţi de faptul că fac parte din Statul Islamic (SI), relatează AFP.
Doi însărcinaţi cu presa din cadrul Forţelor Democratice Siriene (FDS) au confirmat această operaţiune.
Unul dintre ei a dat asigurări că aceasta urmează să dureze aproximativ zece zile, iar celălalt că operaţiunea se desfăşoară în cooperare cu coaliţia internaţională antijihadistă.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
ONU a avertizat în numeroase rânduri cu privire la o deteriorare a situaţiei în domeniul securităţii la Al-Hol, care a devenit o adevărată citadelă de corturi în care trăiesc aproape 62.000 de persoane - dintre care 93% sunt femei şi copii - în nord-estul Siriei devastate de război.
Cel puţin 40 de persoane au fost ucise în această tabără de la începutul anului, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).
La Al-Hol se află familii siriene, irakiene, dar şi străini din Europa şi Asia, împreună cu copiii lor.
Duminică dimineaţa, forţe kurde au lansat ”o importantă operaţiune în domeniul securităţii (...) împotriva organizaţiei Statul Islamic”, atât în tabără, cât şi în satul vecin, unde s-au efectuat operaţiuni de căutare, a anunţat SOHR.
Coaliţia internaţională condusă de către Statele Unite în lupta împotriva jihadiştilor furnizează ”o susţinere în domeniul informaţiilor şi o supraveghere aeriană”, a declarat AFP unul dintre însărcinaţii FDS cu presa.
Operaţiunea este desfăşurată de către miliţia jurdă unităţile Protecţiei Poporului (YPG) şi poliţia locală, declară AFP directorul SOHR Rami Abdel Rahman, care precizează că s-a instituit o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii.
”Peste 30 de femei şi bărbaţi au fost arestaţi”, a anunţat el. ”Arestările continuă”.
Persoanele arestate - care fac parte din familii siriene sau străine - sunt ”suspectate de susţinerea SI”, a anunţat Abdel Rahman.
”ULTIMUL VESTIGIU AL «CALIFATULUI»”
Tabăra a fost zguduită de incidente în care au fost implicaţi uneori membri SI, inclusiv de tentative de evadare şi atacuri vizând paznici sau angajaţi ai unor ONG-uri.
Oficiali kurzi arată cu degetul celule SI în crimele comise de la începutul anului, însă o sursă umanitară a evocat, de asemenea, tensiuni tribale.
Vârful de lance al luptei împotriva SI în Siria, FDS, susţinute de Statele Unite, au anunţat la 23 martie 2019 căderea ”califatului” SI, prin cucerirea ultimului bastion - Baghouz, în urma unor bătălii sângeroase şi devastatoare.
Însă, după doi ani, gruparea jihadistă continuă să lanseze atacuri sângeroase în vastul deşert sirian, vizând atât forţe kurde, cât şi armata regimului lui Bashar al-Assad.
Aproximativ 11.000 de jihadişti sunt încarceraţi în închisori kurde, potrivit ONU, iar soţiile şi copiii lor în tabere, pe care unii le consideră adevărate bombe cu ceas.
”Unii deţinuţi consideră Al-Hol drept ultimul vestigiu al «califatului», sublinia ONU, în februarie, într-un raport, potrivit căruia aproximativ 10.000 de femeişi copii străini trăiesc într-o anexă care le este rezervată.
”Cazuri de radicalizare, de formare, de colectare de fonduri şi de incitare la operaţiuni exterioare au fost semnalate”, se arăta în raport. ”Unii minori ar fi îndoctrinaţi şi pregătiţi să devină viitori combatanţi” SI.
Autorităţile kurde îndeamnă cu regularitate ţările vizate să repatrieze femeile şi copiii.
Însă majoritatea acestor ţări, majoritatea europene, ezită să-şi reprimească cetăţenii. Unele, inclusiv Franţa, au repatriat un număr limitat de orfani.
”Pericolul SI rămâne în miile de deţinuţi şi miile de familii din tabăra de la Al-Hol şi Roj, care apără ideologia extremistă”, avertizau marţi FDS, arătând cu degetul ”lipsa de acţiune pe scena internaţională în rezolvarea acestui dosar”.
În total, aproximativ 43.000 de străini sunt reţinuţi de kurzi în nord-estul Siriei - bărbaţii în închisori, iar femeile şi copiii în tabere, potrivit ONG-ului Human Rights Watch (HRW).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...