Poliţia germană a efectuat miercuri o vastă operaţiune, în urma unor ameninţări cu moartea la adresa ministrului-preşedinte al Saxoniei Michael Kretschmer, din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU), care susţine vaccinarea împotriva covd-19, în contextul în care autorităţile se tem de o radicalizare a mişcării de contestare a restricţiilor anticovid care poate conduce la terorism, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Poliţia Criminală din Saxonia, asistată de forţe de intervenţie speciale, a intervenit în amimulte locuri, la Dresda, în urma acestor ameninţări cu moartea, postate într-un grup antivaccin pe aplicaţia Telegram.

Acest land este un fief atât al mişcării împotriva restricţiilor sanitare anticovid în Germania, cât şi al extremei drepte care, potrivit autorităţilor, este vârful de lance al acestei mişcări.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Operaţiunea are loc în urma unei infiltări a unor jurnalişti de la postul public de televiziune ZDF într-un grup al mesageriei criptate în care au fost formulate, susţin aceşti jurnalişti, ameninţări cu moartea la adresa conservatorului Michael Kretschmer, care susţine vaccinarea anticovid.

”Declaraţiile anumitor membri ai grupului sugerează că aceştia ar deţine arme reale şi arbalete”, precizează poliţia într-un comunicat, fără să spună dacă s-au operat arestări.

”O CRIMĂ VIOLENTĂ GRAVĂ CARE AMENINŢĂ STATUL”

Justiţia a deschis o anchetă la o zi după difuzarea, la 7 decembrie, a emisiunii în care s-au dezvăluit conţinuturi ale mesajelor acestui grup de pe Telegram de aproximativ 100 de membri, ”legaţi prin opoziţia lor faţă de vaccin, faţă de stat şi faţă de politica sanitară actuală”, potrivit parchetului.

În mesaje audio se îndeamnă la opoziţie, ”dacă e nevoie cu armele”, faţă de măsuri aflate în vigoare, vizând lideri politici şi pe Michael Kretschmer în particular.

Justiţia suspectează ”pregătirea unei crime violente grave care ameninţă statul”, a anunţat miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter, poliţia din Saxonia.

O puternică mişcare care se opune restricţiilor sanitare anticovid este moblizată în Germania de la începutul pandemiei.

Saxonia este unul dintre landurile cele mai afectate de actuala intensificare a contaminărilor cu noul coronavirus li care înregistrează un nivel de vaccinare sub media naţională.

La începutul lu decembrie, opozanţi ai restricţiilor anticovid s-au adunat zgomotos în faţa locuinţei ministrului Sănătăţii Saxoniei, cu torţe şi fluiere, amintind defilările din perioada nazistă.

Această adunare a provocat indignare în Germania.

Guvernul a decis, în lupta împotriva valului patru, o înăsprire a restricţiilor vizând persoane nevaccinate - care nu mai au acces, în prezent, în majoritatea locurilor publice, restaurante şi magazine considerate neesenţiale.

Vaccinarea obligatorie ar putea să fie adoptată în săptămânile viitoare şi să intre în vigoare în februare sau martie.

Numărul opozanţilor măsurilor sanitare care sunt pregătiţi de violenţă ar fi cuprins între 15.000 şi 20.000 în Germania, a estimat marţi, într-un interviu acordat tablodului Bild un reprezentat al Partidului Social Democrat (SPD), aflat la putere, Sebastian Fiedler, un expert în subiecte de securitate.

TRAFIC CU FALSE CERITICATE SANITARE.

Fosta Republică Democrată Germană (RDG), o regiune în care se află Saxonia, constituie un teren deosebit de fertil pentru această mişcare.

Manifestaţii împotriva restricţiilor sanitare anticovid au loc aproape zilnic, iar uneori sunt pătate de violenţe.

Preşedintele Conferinţei miniştrilor de Interne, Thomas Strobl, îndeamnă la o reacţie fermă a statului.

Cei care ”acţionează în mod anticonstituţional (...) părăsesc terenul comun al democraţiei noastre şi trebuie să dea socoteală prin toate mijloacele statului de drept”, a avertizat el în ziarele grupului Funke.

Mesageria Telegram se află în colimatorul liderilor politici germani.

Ministrul de Interne din Saxonia Inferioară, Boris Pistorius, le-a cerut luni giganţilor Google şi Apple să retragă această  aplicaţie dun magazinele lor de aplicaţii.

În afară de manifestaţii sau acţiuni interzise, mesageria serveşte totodată drept canal unui trafic cu certificate sanitare anticovid.

”Trebuie să acţionăm în mod mai hotărât împotriva incitării, violenţei şi urii pe Internet”, îndeamnă noul ministru german de Interne Nancy Faeser, care deplânge faptul că ”serviciile de mesagerie nu sunt vizate, în prezent”, de legislaţia împotriva urii online, spre deosebire de Facebook sau Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.