ONU a suspendat parţial trimiterea de ajutoare umanitare alimentare în regiunile din Yemen controlate de rebelii Houthi, acuzându-i pe aceştia că şi le-au însuşit pe nedrept, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Programul Alimentar Mondial a informat că această decizie a fost luată în ultimă instanţă. Agenţia ONU a avertizat anterior că va restricţiona livrările dacă rebelii nu vor cădea de acord privind măsuri care ar opri ca alimentele să ajungă la ofiţeri corupţi.

PAM a informat anterior că eforturile sale de a ajunge la persoanele nevoiaşe sunt blocate. Operaţiunile vor fi suspendate în capitala Sanaa, însă programele de nutriţie pentru copii, femeile însărcinate şi mamele care alăptează vor continua.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Yemen suferă de cea mai gravă criză umanitară la nivel mondial, iar în jur de 12 milioane de persoane – aproape 40% din populaţie – se află în pragul foametei, a informat David Beasley, şeful PAM. Majoritatea celor afectaţi se află în zone controlate de rebelii Houthi.

Luna trecută, PAM a informat că accesul echipelor saleîn zonele în care se aflau oamenii afectaţi a fost blocat şi că oficialii locali se amestecă în distribuirea alimentelor.

Beasley a recunoscut că aceste acuzaţii publice ar putea avea efecte negative iar liderii Houthi ar putea astfel limita şi mai mult accesul, însă a precizat că mulţi copii mor din cauza acestei situaţii „disperate”.

Luptele în Yemen au început în 2014. Atunci, mişcarea rebelilor Houthi – musulmani şiiţi – a preluat controlul ţării, forţându-l pe preşedintele Abdrabbuh Mansour Hadi să părăsească Yemen în exil.

Situaţia a escaladat în martie 2015. Arabia Saudită şi alte opt state arabe cu majoritate sunnită – cu susţinerea SUA, Marii Britanii şi Franţei – au început bombardamente aeriene împotriva rebelilor Houthi, cu scopul declarat de a readuce la putere guvernul lui Hadi.

ONU a informat că cel puţin 7.070 de civili au fost ucişi şi alţi 11.205 au fost răniţi de la începerea conflictului, 65% dintre aceste morţi fiind cauzate de coaliţia coordonată de saudiţi.

Alte câteva mii de civili au murit din cauze care puteau fi prevenite, precum malnutriţia, diferite boli şi o stare de sănătate precară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.