ONU a făcut apel către Turcia să încheie starea de urgenţă care durează de mai bine de 20 de luni şi a condamnat Ankara pentru arestările în masă, concedierile arbitrare şi alte abuzuri care în unele cazuri au devenit „pedepse colective”, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Biroul ONU pentru Drepturile Omului a spus că Turcia a arestat 160.000 de persoane şi a concediat aproape acelaşi număr de funcţionari publici după tentativa nereuşită de lovitură de stat în 2016.

ONU a adăugat că represiunile au un „efect cutremurător” asupra societăţii din Turcia pentru că arată că oricine are altă opinie va fi pedepsit.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În raport se precizează că Turcia ar trebui „să oprească starea de urgenţă imediat şi să reînceapă funcţionarea normală a instituţiilor şi a statului de drept”.

Zeid Ra’ad al-Hussein, comisarul ONU pentru Drepturile Omului a spus că numărul celor arestaţi sau concediaţi este „uluitor”.

„Profesori, judecători şi avocaţi concediaţi sau puşi sub acuzare; jurnalişti arestaţi, instituţii media închise şi site-uri blocate – în mod clar stările de urgenţă consecutive declarate în Turcia au fost folosite pentru a limita într-un mod sever şi arbitrar drepturile cetăţenilor”, a spus Zeid.

Raportul, care se bazează pe 104 interviuri, descrie folosirea torturii şi a unor tratamente nepotrivite asupra celor reţinuţi, inclusiv bătăi, agresiuni sexuale, şocuri electrice şi tehnici de interogare prin care se recreează senzaţia înecului.

Ministerul de Externe din Turcia a susţinut că raportul este plin de acuzaţii nefondate şi a comparat criticile cu anunţurile pline de propagandă ale grupărilor teroriste. De asemenea, ministerul precizează că raportul arată o prejudecată faţă de Turcia şi că ignoră „multitudinea ameninţărilor teroriste severe” cu care se conruntă ţara.

„Am luat în considerare faptul că Turcia se confruntă cu un număr mare de atacuri teroriste”, a spus purtătorul de cuvânt pentru Drepturile Omului al ONU, Ravina Shamdasani.

Ea a adăugat că printre victime se află şi 50 de femei care au fost reţinute la scurt timp înainte sau după ce au născut, unele dintre ele separate chiar de copiii lor. O femeie a fost legată de picioare cu lanţuri imediat după ce îşi pierduse copilul.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.