Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a cerut vineri implementarea unor măsuri de siguranţă, înainte ca refugiaţii din Grecia să fie trimişi înapoi în Turcia, şi a avertizat în legătură cu deteriorarea condiţiilor din taberele de pe insulele elene, unde trei migranţi au fost înjunghiaţi în noaptea de joi spre vineri, relatează Reuters.
Măsurile sunt necesare “ţinând cont de problemele grave din ambele ţări (Grecia şi Turcia – n.r.)”, a declarat şefa UNHCR, Melissa Fleming, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.
Pe insulele Lesbos, Samos, dar şi în portul Pireus şi în tabăra de la Idomeni, de la graniţa cu Macedonia, condiţiile se deteriorează pe zi ce trece.
“Riscul de panică şi de răniri în aceste locuri, dar şi în altele, este real”, a adăugat ea, cerând UE să ajute mai mult sistemul elen de azil.
Apelul UNHCR vine la câteva ore după ce Amnesty International a acuzat Turcia că a repatriat ilegal, în ultimele luni, sirieni în ţara lor de origine, măcinată de război, ceea ce subliniază pericolul transferului migranţilor din Europa la Ankara.
“În disperarea lor de a închide graniţele, liderii UE au ignorat conştient cel mai simplu lucru: Turcia nu este o ţară sigură pentru refugiaţii sirieni şi devine din ce în ce mai puţin sigură pe zi ce trece”, a declarat directorul Amnesty International pentru Europa şi Asia Centrală, John Dalhuisen.
Potrivit organizaţiei pentru drepturile omului, migranţii din provinciile din sudul Turciei au declarat că autorităţile au strâns şi au expulzat grupuri de câte circa 100 de sirieni – bărbaţi, femei şi copii – aproape în fiecare zi de la mijlocul lunii ianuarie până în prezent.
Ministerul turc de Externe a negat că sirienii ar fi repatriaţi împotriva voinţei lor.
Cel puţin opt migranţi au fost răniţi în cursul nopţii de miercuri spre joi, după ce o bătaie a izbucnit între sirieni şi afgani, în portul Pireu.
Circa 6.000 de oameni trăiesc în condiţii greu de imaginat la Pireu, după ce au ajuns cu feriboturile de pe insulele greceşti. Mulţi dintre ei dorm în sălile de aşteptare din port, în corturi sau direct sub cerul liber, în zona docurilor.
Numărul de toalete protabile instalate se dovedeşte insuficient şi în permanenţă sunt cozi lungi. Mai mult, câteva bătăi au izbucnit în ultimele săptămâni pe încărcătoare de telefoane mobile sau pe mâncare.
În baza acordului dintre Bruxelles şi Ankara, intrat în vigoare la 20 martie, migranţii şi refugiaţii care ajung în Grecia riscă să fie trimişi înapoi în Turcia după ce sunt înregistraţi, iar eventualele lor cereri de azil sunt procesate. Extrădările vor începe la 4 aprilie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...