Oceanele, sursă de viaţă pe Terra, ar putea deveni cei mai mari duşmani ai omenirii dacă nu se va acţiona pentru stoparea emisiilor de gaze cu efect de seră, se arată într-un proiect de raport al Grupului interguvernamental de experţi asupra climatului (IPCC), obţinut de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rezervele de peşte ar putea să scadă, daunele provocate de cicloane să crească şi 280 de milioane de oameni vor fi nevoiţi să se mute în alte zone decât cele în care locuiesc acum din cauza creşterii nivelului oceanelor şi mărilor.

Raportulde 900 de pagini va fi prezentat oficial de IPCC la 25 septembrie, la Monaco. Este al patrulea raport special al ONU în decurs de aproape un an. Celelalte trei, care au prezentat de asemenea date alarmante, s-au axat pe obiectivul limitării la 1,5 grade Celsius a încălzirii climei, pe biodiversitate şi pe gestionarea terenurilor şi sistemul alimentar mondial.

Al patrulea raport, care întruneşte datele ştiinţifice existente şi este văzut ca referinţă, arată că din cauza creşterii nivelului oceanelor 280 de milioane de oameni ar putea fi nevoiţi să se mute în alte zone, iar aceasta este o variantă optimistă, pentru situaţia în care încălzireaclimei va fi limitată la 2°C în raport cu era preindustrială.

Având în vedere mărirea previzibilă a frecvenţei cicloanelor, numeroase metropole situate în apropierea mării, dar şi unele naţiuni mici insulare vor fi afectate de inundaţii în fiecare an începând din 2050, chiar şi conform scenariilor optimiste.

“Când vedem instabilitatea politică declanşată de migraţii de mică amploare, mă cutremur gândindu-mă la o lume în care zeci de milioane de oameni sunt nevoiţi să îşi părăsească pământurile înghiţite de ocean”, a afirmat Ben Strauss, preşedinte-director al Climate Central, institut de cercetări din SUA.

Raportul mai estimează că 30 până la 99 la sută din permafrost, stratul de sol îngheţat teoretic tot anul, se va topi până în anul 2100, dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua în ritmul actual.

Permafrostul emisferei nordice va elibera, dezgheţându-se, “o bombă” de dioxid de carbon şi metan, care va accelera încălzirea.

Fenomenele, deja în curs, ar putea duce la diminuarea continuă a rezervelor de peşte, de care depind numeroase populaţii pentru a se hrăni. Daunele cauzate de inundaţii ar putea deveni de 100 de ori sau chiar de până la 1.000 de ori mai mari decât cele actuale, până în 2100.

Topirea gheţarilor cauzată de încălzirea climei va duce iniţial la un surplus de apă dulce, iar apoi la o situaţie în care va fi prea puţină apă dulce, ceea ce va afecta miliarde de oameni.

În raport se mai arată că în secolul XXII creşterea nivelului mării ar putea depăşi câţiva centimetri pe an, adică aproximativ de 100 de ori mai mult decât în prezent.

Dacă în 2100 creşterea temperaturilor va fi de 2°C, asta ar însemna startul “unei curse înainte” în privinţa creşterii nivelului oceanelor, avertizează Ben Strauss.

Raportul va fi prezentat oficial după ce la New York va avea loc, la 23 septembrie, un summit având ca temă clima, convocat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Guterres vrea  obţină angajamente ferme din partea ţărilor cu privire la reducerea emisiilor de CO2, în contextul în care în ritmul actual emisiile vor duce la o încălzire globalăcu 2 până la3 grade Celsius până la sfârşitul acestui secol.

Experţii se tem că SUA, China, Uniunea Europeană şi India, prncipalele surse de gaze cu efect de seră, vor veni cu promisiuni care nu se ridică la nivelul mizei. Cele patru mari regiuni economice reprezintă aproape 60 la sută din emisiile rezultate din combustibili fosili şi iciuna nu pare pregătită să anunţe obiective mai ambiţioase pentru reducerea emisiilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.