Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine stabilirea imediată a unor coridoare sigure pentru evacuarea civililor bolnavi sau răniţi din cartierele asediate ale metropolei Alep. Între timp, doar 35 de medici rămân în metropolă pentru a trata sute de pacienţi răniţi în raidurile aeriene zilnice ale forţelor guvernamentale, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De asemenea, consumabilele medicale sunt pe cale de a fi epuizate, iar medicii se confruntă cu o lipsă de sânge.

Între timp, forţele guvernamentale siriene sprijinite de aliaţii ruşi au lansat un asalt sângeros asupra metropolei, după prăbuşirea unui armistiţiu temporar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În ultima săptămână, raidurile aeriene au lăsat în urmă cel puţin 248 de morţi în rândul civililor din cartierele rebele ale Alepului.

Statele occidentale au condamnat drept crime de război bombardamentele executate de forţele guvernamentale şi armata rusă. Însă, Moscova a dezminţit vehement toate acuzaţiile şi a criticat retorica ”inacceptabilă”.

Purtătorul de cuvânt al OMS, Fadela Chaib, a susţinut că escaladarea ostilităţilor ”revendică mai multe vieţi în fiecare zi” şi a cerut ”stabilirea imediată a unor coridoare umanitate de evacuare a bolnavilor şi răniţilor din partea estică a oraşului”.

Însă, multe străzi ale metropolei sunt blocate de dărâmături, ceea ce înseamnă că intervenţia ambulanţelor este imposibilă.

”Vorbim de cei 35 de doctori care au rămas în cartierele estice ale metropolei Alep pentru a trata sute de răniţi, iar numărul acestora creşte de la o zi la alta. Nu este doar un atac - vorbim de atacuri zilnice asupra civililor. Aşa că vă puteţi imagina cum răniţii încearcă să obţină ajutor medical în asemenea circumstanţe. Este o situaţie extrem de îngrijorătoare”, a avertizat Chaib.

Reprezentanta OMS a precizat că cele 25 de centre medicale din metropola asediată sunt aproape de a fi complet distruse.

Medicul Abd Arrahman Alomar de la Societatea Medicală Americano-Siriană a anunţat că 40 de răniţi trebuie să fie imediat evacuaţi, însă cei mai mulţi cer să fie trimişi în teritoriile controlate de rebeli din provincia Idlib, ci nu în cartierele controlate de forţele guvernamentale din Alep.

Atât Naţiunile Unite, cât şi Crucea Roşie au cerut în ultimele săptămâni stabilirea imediată a unor coridoare umanitare din Alep, însă aceste solicitări au fost până acum ignorate de către forţele guvernamentale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.