Comitetul de Evaluarea Situaţiilor de Urgenţă al Organizaţiei Mondilae a Sănătăţii (OMS) urmează să se reunească săptămâna aceasta, la şase luni după ce a declarat epidemia noului coronavirus o urgenţă de sănătate publică internaţională, a anunţat luni directorul general al organizaţiei, doctorul Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP.
”Joi se împlinesc şase luni de la declararea de către OMS a covid-19 drept o urgenţă de sănătate publică de amploare internaţională”, a declarat într-o conferinţă de presă virtuală Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Media briefing on #COVID19 with @DrTedros https://t.co/OaJ1WE7Poi
— World Health Organization (WHO) (@WHO) July 27, 2020
La acel moment - la 30 ianuarie 2020 -, ”existau cel puţin 100 de cazuri în afara Chinei şi nu existau morţi” în afara acestei ţări, a amintit el.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
De atunci, pandemia a infectat peste 19 milioane de oameni şi a ucis aproape 650.000 de persoane în lume.
Potrivit reglementărilor sanitare internaţionale, OMS are obligaţia să se reunească din nou.
”Voi convoca din nou Comitetul, săptămâna aceasta, pentru a reevalua pandemia şi a mă sfătui în consecinţă”, a anunţar dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, care nu are nicio îndoială că urgenţa internaţională va fi menţinută.
"In the past six weeks, the total number of cases has roughly doubled."
— Channel 4 News (@Channel4News) July 27, 2020
WHO Director-General Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus says the Covid-19 pandemic has shown that public health is "the foundation of social, economic and political stability". pic.twitter.com/D7GNQtZXCy
”În cursul ultimelor şase luni, OMS a muncit fără încetare pentru a susţine ţările în răspunsul lor faţă de virus. Sunt nemaipoment de mândru de organizaţia noastră”, a declarat directorul OMS, apărându-i bilanţul.
Tedros Adhanom Ghebreyesus a subliniat că OMS a reacţionat în zilele de după primele cazuri de covid-19.
Enumerând diversele măsuri adoptate de această agenţie ONU, el a salutat o ”muncă incredibilă”.
”Însă avem încă un drum lung şi dificil înaintea noastră”, a avertizat directorul OMS.
OMS a fost criticată dur din cauză că a întârziat să decreteze starea de urgenţă, în contextul în care noul coronavirus a fost semnalat pentru prima oară la sfârşitul lui decembrie în China.
Statele Unite - care au acuzat OMS de faptul că este o ”marionetă” în mâna China şi că a fost ”cumpărată” de Beijing - au lansat în mod oficial, în iulie, procesul retragerii lor din instituţie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...