Directoarea pentru pregătirea pentru infecţii la nivel global din cadrul organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Sylvie Briand, a făcut marţi recomandări pentru prevenirea răspândirii virusului din China, relatează Reuters.
Briand a spus că persoanele infectate cu coronavirus trebuie să poarte măşti, dat că în cazul celorlalţi oameni, fără semne de boală, ”măştile nu îi vor proteja în mod obligatoriu în proporţie de 100%”.
Spălarea frecventă pe mâini şi alte măsuri de igienă sunt necesare, pentru că virusul se răspândeşte prin contact direct şi poate rămâne şi pe suprafeţe, a spus Briand.
Aceasta a respins studii medicale anterioare potrivit cărora unii oameni ar transmite boala fără să aibă simptome, afirmând că aceştia avea de fapt ”simptome minore”, care nu au fost detectate.
Epidemia, care a început în oraşul chinez Wuhan şi s-a extins ulterior în China şi în alte 23 de ţări, nu este o pandemie, ci o epidemie cu ”focare multiple”, a mai spus Briand.
Până în prezent, 19 ţări au notificat oficial agenţia ONU că au luat măsuri sau restricţii în legătură cu epidemia, iar OMS a solicitat clarificări.
Zeci de companii aeriene şi-au suspendat cursele către China.
OMS, care a declarat săptămâna trecută stare de urgenţă medicală la nivel mondial, a cerut ţărilor să nu impune restricţii nenecesare comerţului sau călătoriilor în China.
Un purtător de cuvânt al OMS a declarat pentru Reuters că miercuri este programată o teleconferinţă cu reprezentanţi ai industriei turismului şi ai transporturilor.
”Echipajele acestor companii sunt foarte speriate să nu fie infectate, pentru că atunci când se află într-o cursă sunt în contact apropiat cu pasagerii, aşa că se simt în pericol”, a afirmat Briand, într-o conferinţă de presă susţinută la Geneva.
”Acesta este motivul pentru care trebuie să definim cu aceste companii recomandări specifice, astfel încât angajaţii lor să se simtă în siguranţă, să se simtă protejaţi şi să poată relua cursele către China”, a spus ea.
Briand a notat că aceste sunt îngrijorări legitime” şi că: ”Nu pot garanta că vor relua zborurile”.
OMS colaborează cu ţările şi speră într-o ”realiniere” a politicilor ţărilor referitoare la evacuarea cetăţenilor lor din China.
Coronavirusul s-a dovedit a fi ”un virus destul de stabil”, a spus Briand.
Autorităţile cchineze au raportat anterior o creştere record a numărului zilnic de decese, de la 64 la 425.
Persoanele cu forme grave ale bolii sau care mor sunt în mare măsură persoane care aveau şi alte afecţiuni, cum ar fi cancer, diabet sau sisteme imunitare slăbite, sau vârstnici, a explicat Briand.
Întrebată fiind de ce în afara Chinei a avut loc un singur deces din cauza acestui virus, în Filipine, din 153 de cazuri, Briand a spus că oamenii care călătoresc probabil nu sunt bătrâni sau cu boli cronice, ci oameni tineri şi sănătoşi.
Hong Kong a raportat marţi primul deces provocat de coronavirus, al doilea caz mortal în afara Chinei continentale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.