O dublare a texelor pe alcool în Europa ar permite unui număr de 5.000 de persoane să nu moară anual, arată un studiu prezentat luni de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care îndeamnă la o strângere a şurubului fiscal, relatează AFP.
Potrivit acestei modelizări, publicată în revista medicală The Lancet, ”se estimează că 10.700 de cazuri noi de cancer şi 4.850 de morţi legate de (consumul de) alcool ar putea fi evitate anual în regiunea europeană a OMS, printr-o dublare a taxelor actuale pe băuturi alcoolice”, subliniază într-un comunicat aripa europeană a OMS.
Aceste cifre reprezintă paroximativ 6% dintre cazurile noi şi dintre morţile din cauza cancerelor legate de consumul de alcool, precizează OMS Europa.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
O ”creştere a texelor impuse băuturulor alcoolice este una dintre cele mai bune răpsuri” în vederea unei reduceri a numărului morţilor de cancer, cu ”un impact potenţial mare” şi cu ”rezultate pozitive în toate ţările”, consideră agenţia ONU.
OMS consideră că nivelul actual al taxelor impuse băuturilor alcoolice rămân ”slab” în numeroase ţări din Europa, inclusiv în Uniunea Europeană (UE), unde creşterea lor ar urma să aibă unul dintre cele mai puternice impacturi.
1,4 MILIOANE DE CANCERE LEGATE DE CONSUMUL DE ALCOOL
Rusia, Regatul Unit şi Germania sunt ţările care ar salva cel mai mare număr de vieţi prin impunerea acestei măsuri fiscale şi s-ar evita respectiv 725, 680 şi 525 de morţi, potrivit acestei modelizări.
Potrivit OMS, 1,4 milioane dintre cele 4,8 milioane de cancere înregistrate anual în Europa, dar şi 650.000 de decese au ”legătură cu ”consumul de alcool.
Între acestea, OMS estimează că 180.000 de cazuri şi 85.000 de morţi sunt cauzate în mod direct de consumul de alcool.
Numărul vieţilor salvate de o dublare a taxelor ar viza cancerul la sân (1.000 de morţi pe an) şi cancerele colorectale (1.700).
Consumul de alcool are o legătură cu şapte tipuri de cancer, şi anume la gură, la faringe, la esofag, colorectale, la ficat, la laringe şi de sân.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.