Organizaţia Mondială a Sănătăţii laudă Suedia drept un ”model” în lupta împotriva noului cronavirus, în pofida faptului că nu a impus restricţii dure în vederea opririi răspândirii covid-19, în timp ce mai multe ţări din lume au început să relaxeze izolarea, relatează New York Post.
Sunt ”lucruri de învăţat” de la această ţară scandinavă, care s-a bazat pe autoreglementarea cetăţenilor, a apreciat miercuri un expert în urgenţe la ONU, dr. Mike Ryan.
”Cred că există percepţia potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control şi că a lăsat boala să se răspândească”, a declarat pentru presă Ryan.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Nu este deloc adevărat”, a subliniat el.
Ryan a precizat că, în loc de izolare, Suedia a ”implementat o politică publică foarte puternică privind distanţarea socială, cu privire la îngrijirea şi protecţia persoanelor plasate pe termen în instituţii de îngrijire”.
”Ceea ce a făcut în mod diferit este că s-a bazat foarte mult pe relaţia cu cetăţenii şi capacitatea şi voinţa acestora de a implementa auto-distanţarea socială şi auto-reglementarea”, a subliniat el.
”În acest sens, ei au implementat o politică publică printr-un parteneriat cu populaţia”, a insistat el.
De asemenea, Suedia a intensificat testarea şi are o capacitate adecvată în spitale de gestionare a focarelor, a relevat el.
”Cred că dacă vrem să ajungem la o nouă normalitate, Suedia reprezintă un model, dacă vrem să ne întoarcem înapoi la o societate în care să nu avem izolare”, a apreciat expertul.
Suedia, cu o populaţie de 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat peste 20.300 de cazuri şi 2.462 de morţi - un bilanţ cu mult mai mare decât vecinii săi din nordul Europei care au implementat măsuri mai stricte.
Danemarca a înregistrat 9.206 de contaminări cu covid-19 şi 443 de morţi în rândul celor 5,8 milioane de locuitori, iar Norvegia a înregistrat 7.680 de cazuri şi 207 de decese în rândul populaţiei sale de 5,4 milioane de oameni, potrivit Universităţii John Hopkins. Finlanda a confirmat 4.906 cazuri şi 206 morţi la o populaţie de 5,5 milioane.
Abordarea Suediei a fost criticată de 2.300 de universitari, care au îndemnat luna trecută Guvernul, într-o scrisoare, să-şi reexamineze politica laxistă.
”Este necesar să controlăm situaţia, nu ne putem îndrepta către haos. Nimeni nu a încercat această cale. De ce să o testăm noi primii în Suedia, fără un consimţământ informat?”, denunţa o profesoară de la Institutul Karolinska, Cecilia Soderberg-Naucler.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...