Politiciana franceză Simone Veil va fi înmormântată în Panteonul de la Paris, unde se va odihni alături de soţul ei, Antoine Veil, în semn al „aprecierii immense a poporului francez”, a anunţat miercuri preşedintele Emmanuel Macron, în cursul unui omagiu solemn şi emoţionant adus acestui simbol al luptei pentru emanciparea feminină, supravieţuitoare a Holocaustului, care a încetat din viaţă vineri, la vârsta de 89 de ani.
Decizia a fost salutată cu aplauze îndelungi.
Simone Veil va fi a cincea femeie care se va odihni în Panteon – templul republican pe frontispiciul căruia scrie: „Marilor oameni, patria le este recunoscătoare”. În ceea ce îl priveşte pe Antoine Veil, el va intra în Panteon în calitate de soţ.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Viaţa acestei femei ne permite să vedem abisuri din care nu ar fi trebuit să îşi revină şi victorii strălucite pe care niciun altul în afară de ea nu ar fi ştiut să le obţină”, a spus şefului statului în elogiul său.
„Acestui mister care sfidează raţiunea comună şi ne inspiră atât de multă fascinaţie îi oferim în Franţa un nume puternic ancorat în geniul nostrul naţional, iar acest nume este grandoarea”, a adăugat el.
Sicriul lui Simone Veil, acoperit cu drapelul tricolor francez, a fost adus în Curtea de Onoare a l’Hotel des Invalides de Garda Republicană, în acordurile Marşului Funebru. Coşciugul a fost depus apoi exact în centru, pe un catafalc simplu din lemn.
O oră mai târziu, a fost luat din curte, într-o procesiune lentă marcată de Chant des Marais (Cântecul Deportaţilor), intonate de Corul Armatei franceze, în memoria perioadei în care Simone Veil şi familia sa au fost în lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau.
Emmanuel Macron a amintit „luptele” de un “secol” ale lui Simone Veil, „bătălia sa pentru a înceta condiţiile sordide şi sângeroase în care se derulau avorturile” când, în calitate de ministrul al Sănătăţii în Guvernul Valéry Giscard d'Estaing, a introdus o lege privind întreruperea voluntară a sarcinilor.
Macron a evocat şi lupta pentru Europa a lui Veil, care a fost fost prima preşedintă a Parlamentului European, dar şi cea pentru „ratificarea declaraţiei universale a drepturilor omului la tribuna ONU”.
ULTIMUL CUVÂNT: „MULŢUMESC”
În toate aceste lupte, „ea a avut dreptate înainte de toată lumea şi, adesea, împotriva tuturor”, înfruntând „ura veninoasă a unora, injuriile execrabile ale altora”, a amintit liderul de la Elysee.
Elogiul funbebru a şefului statului a fost precedat de cel al celor doi fii ai lui Simone Veil. „Hotărârea ta a fost armura ta, care ţi-a permis să supravieţuieşti infernului”, a spus avocatul Jean veil.
Fratele său, Pierre-François, tot avocat, a amintit „luptele” mamei sale, în special cea pentru „reconciliere, o Europă a păcii, solidarităţii şi progresului împărtăşit”.
“Acest omagiu este ultima victorie pe câmpul morţii”, a mai spus el, dezvăluind că „ultimul cuvânt” al mamei sale, „pronunţat slab, dar atât de clar, înainte de a i se alătura tatei pentru toată lumea: mulţumesc”.
Aproximativ 700 de invitaţi, printre care zecile de personalităţi franceze şi străine, au asistat la această ceremonie pe care familia a dorit-o deschisă publicului.
În toată Franţa, drapelele europene au fost coborâte în bernă miercuri, în timp ce drapelele franceze au fost acoperite cu o banderolă neagră.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...