Recenta mişcare a NATO de a-şi întări frontiera estică are ca scop descurajarea Rusiei, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, adăugând că ar trebui să fie clar pentru Moscova că alianţa va fi pregătită să se apere dacă va fi necesar, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind la Forumul Economic al Germaniei de Est, la care a participat şi premierul lituanian Ingrida Simonyte, Scholz a declarat că Germania a jucat un rol de lider în prezenţa NATO în ţările baltice de la graniţa cu Rusia, care durează de aproape un deceniu.

"Şi pentru că ameninţarea din partea Rusiei va continua, noi şi alţi aliaţi am decis anul trecut să desfăşurăm unităţi suplimentare în statele baltice şi să staţionăm acolo o întreagă brigadă în mod permanent în viitor", a spus Scholz. "Dar această schimbare de direcţie în politica de securitate este necesară pentru a arăta Rusiei: Suntem pregătiţi să apărăm fiecare centimetru pătrat de teritoriu NATO împotriva atacurilor".

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Olaf Scholz a spus că diplomaţia va avea succes doar de pe o poziţie de forţă, adăugând că este absolut vital ca statele baltice să se poată baza pe deplin pe aliaţii NATO care să sară în apărarea lor în cazul unui atac rusesc.

"Şi acesta este un mesaj pentru noi. Dar este, de asemenea, un mesaj pentru Rusia. Pentru că credibilitatea acestei promisiuni face, desigur, parte şi din calculele Rusiei."

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a avertizat la începutul acestei săptămâni pe membrii NATO să nu permită Ucrainei să tragă cu armele lor în Rusia, după ce mai mulţi aliaţi occidentali au ridicat restricţiile impuse cu privire la utilizarea armelor donate Kievului.

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a respins vineri avertismentele, spunând că alianţa le-a mai auzit de multe ori şi că autoapărarea nu înseamnă escaladare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.