Oficialii americani afirmă că au luat măsuri împotriva unei operaţiuni de informare bazată pe inteligenţă artificială, desfăşurată din Rusia, care includea aproape 1.000 de conturi care pretindeau că sunt americane, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Conturile de pe X au fost concepute pentru a răspândi ştiri pro-Rusia, dar erau "boţi" automatizaţi - nu persoane reale.

În documentele judiciare făcute publice marţi, Departamentul de Justiţie al SUA a declarat că operaţiunea a fost concepută de un editor adjunct la RT, deţinut de Kremlin, fostul Russia Today.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

RT deţine canale de televiziune în limba engleză şi în alte câteva limbi, dar pare mult mai populară pe reţelele de socializare decât pe undele convenţionale.

Departamentul de Justiţie a blocat două site-uri web care au fost utilizate pentru emiterea de e-mailuri asociate conturilor false şi a ordonat X să transmită informaţii referitoare la 968 de conturi despre care anchetatorii spun că erau boţi.

Potrivit documentelor judiciare, inteligenţa artificială a fost utilizată pentru a crea conturile, care au difuzat apoi poveşti pro-ruseşti, în special despre războiul din Ucraina.

"Acţiunile de astăzi reprezintă o premieră în ceea ce priveşte perturbarea unei ferme generative de boţi pentru reţelele de socializare susţinute de Rusia şi îmbunătăţite cu inteligenţă artificială", a declarat directorul FBI, Christopher Wray.

"Rusia intenţiona să utilizeze această fermă de boţi pentru a disemina dezinformarea străină generată de inteligenţa artificială, scalându-şi activitatea cu ajutorul inteligenţei artificiale pentru a submina partenerii noştri din Ucraina şi pentru a influenţa naraţiunile geopolitice favorabile guvernului rus", a mai declarat Wray.

Conturile par acum să fi fost şterse de X, iar capturile de ecran împărtăşite de anchetatorii FBI au indicat că acestea aveau foarte puţini adepţi.

Documentele judiciare au detaliat modul în care aşa-numita "fermă de boţi" a fost ideea unui redactor-şef adjunct al RT, care căuta noi modalităţi de a distribui ştiri. RT America a fost închisă atunci când mai mulţi furnizori importanţi de televiziune prin cablu din SUA au renunţat la ea la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Un alt angajat al RT a dezvoltat reţeaua, potrivit documentelor judiciare, iar ulterior un ofiţer de informaţii rus s-a alăturat efortului, pe care Departamentul de Justiţie l-a descris ca o încercare de "a semăna discordie în Statele Unite prin răspândirea de informaţii eronate".

Anna Belkina, redactor-şef adjunct al RT, a declarat pentru BBC prin e-mail: "Sunt mai mult decât fericită să mă ocup de ferma mea (dacha) - compusă în principal din roşii şi căpşuni, dar, din păcate, fără niciun ajutor din partea FSB", serviciul rus de securitate.

Nu au fost făcute publice acuzaţii penale în acest caz, dar Departamentul de Justiţie a declarat că ancheta sa este în curs de desfăşurare.

Nina Jankowicz, director al American Sunlight Project, o organizaţie non-profit care încearcă să combată răspândirea dezinformării, a declarat că nu este surprinzător faptul că o operaţiune legată de Rusia se bazează pe AI pentru a crea conturi false.

"Aceasta obişnuia să fie una dintre cele mai consumatoare de timp părţi ale muncii lor; acum a fost făcută mult mai uşoară de tehnologiile care au favorizat această operaţiune", a spus ea, menţionând că operaţiunea pare să fi fost contracarată înainte de a lua amploare.

"Inteligenţa artificială face acum parte în mod clar din arsenalul de dezinformare", a declarat dna Jankowicz.

BBC a contactat X şi Ministerul rus de Externe pentru comentarii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.